Tři české autorky a umělkyně získaly francouzské vyznamenání. V Praze jim ho předal francouzský velvyslanec

9. březen 2022

Insignie rytíře Řádu umění a literatury v úterý převzaly na francouzském velvyslanectví v Praze novinářka Irena Jirků, scenáristka a ilustrátorka Lucie Lomová a spisovatelka a malířka Lenka Horňáková-Civade. Vyznamenání jim předal velvyslanec Francie v České republice Alexis Dutertre. Učinil tak u příležitosti dnešního Mezinárodního dne žen a letošního francouzského i českého předsednictví Radě Evropy.

Irena Jirků je česká novinářka a spisovatelka, která působila na pozici šéfredaktorky v několika českých médiích. Nyní je novinářkou na volné noze a přispěvatelkou Hospodářských novin a serveru Aktuálně.cz. Je také zástupkyní ředitele Nadace Charty 77 a sbírky Konto bariéry. V České republice se věnuje zejména propagaci francouzské kultury a literatury.

Lucie Lomová je česká autorka komiksů, ilustrátorka a výtvarnice. Je laureátkou komiksových cen Muriel za roky 2011, kde byla oceněna za nejlepší původní scénář a nejlepší původní český komiks za grafický román Divoši, a 2007 - nejlepší původní kniha Anna chce skočit. Její knihy vycházejí v češtině a ve francouzštině. Je autorkou komiksu Institut vzpomíná vytvořeného ke stému výročí Francouzského institutu v Praze.

Lenka Horňáková-Civade je spisovatelka a malířka. Narodila se v Prostějově a vystavovala v České republice i ve Francii. Vydala několik knih ve francouzštině, mezi její knihy publikované pouze v češtině patří Provence jako sen a Lanýže. Poslední román La symphonie du nouveau monde (Symfonie o novém světě) vyšel v češtině v roce 2020 v nakladatelství Argo.

Řád umění a literatury je odměnou pro osoby, které se vyznamenaly svou uměleckou či literární tvorbou, nebo které přispěly k rozmachu umění a literatury ve Francii a ve světě. Má tři stupně: rytíř, důstojník a komandér. Důstojníkem se třeba stala před deseti lety, když slavila osmdesátiny, filmová kritička Eva Zaoralová.

Mezi držiteli řádu jsou pak z českých umělců například filmaři Jiří Menzel a Věra Chytilová, básník Petr Král, operní pěvkyně Magdalena Kožená a Eva Urbanová, malíři Adriena Šimotová a Adolf Born, fotograf Josef Koudelka, spisovatel Bohumil Hrabal a historička umění Anna Fárová. Obdržel je i bývalý prezident Václav Havel za svou dramatickou tvorbu.

zdroj: ČTK
Spustit audio