Třetí dávka vakcíny bude dostupná pro všechny nad 18 let. Zájem o očkování se zvýšil

30. prosinec 2021

Posilovací dávku očkování proti koronaviru budou moct od příštího týdne dostat všichni dospělí, kterým od aplikace druhé dávky uplynulo pět měsíců. Rozhodla o tom na včerejším zasedání vláda. Vyšší zájem o očkování hlavně ve velkých městech je už od tohoto pondělí, od kdy si pro třetí dávku vakcíny chodí lidé od třiceti let věku. Vůbec nejvíc jich hned první den zdravotníci podali v očkovacím místě v Kongresovém centru v Praze. 

Čtěte také

Jen pro posilující dávku si sem podle statistik Ministerstva zdravotnictví od pondělí do středy přišlo pokaždé asi 1900 lidí. Tedy asi o třetinu víc než v předvánočních dnech. Celkem pak v Praze očkování podstoupilo od začátku týdne denně víc než deset tisíc lidí. Fronty se v Kongresovém centru netvoří, celý proces trvá jen pár minut, ostatně to platilo tento týden i pro další velká očkovací místa v Praze.

Když nepočítáme svátky, kdy některá centra ani neočkovala, tak v celkovém srovnání za poslední týden o něco klesl počet prvních dávek očkování. Ovšem pro třetí, tedy posilující dávku, si teď v Praze chodí denně zhruba o tisíc lidí víc. Za posledních sedm dní právě třetí dávka výrazně převažuje. Třeba v Kongresovém centru je na ni už teď na příští měsíc registrovaných dalších 15 tisíc lidí.

Posilující dávka očkování od 18 let

Od 4. ledna se budou moct po pěti měsících od druhé dávky očkování nechat přeočkovat všichni starší 18 let. Dosud to byli jen lidé nad 30 let. Stejně jako starším lidem, i jim by měla přijít oznámení a výzva od Ministerstva zdravotnictví.

Na lidi ve věku 18 až 35 let by se podle harmonogramu nastaveného bývalou vládou dostalo až 19. ledna. Nová vláda urychlila už očkování lidí ve věku 30 až 45 let, kteří si pro posilující očkování mohli přijít o měsíc dříve, tedy od tohoto pondělí. „Třetí dávka chrání dostatečně všechny proti závažnému průběhu onemocnění, je to silný nástroj i v případě varianty omikron,“ prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Předpokládá, že vlna způsobená variantou koronaviru omikron bude vrcholit poslední týden v lednu a první týden v únoru.

autoři: Adam Bejšovec , iROZHLAS.cz
Spustit audio