Tradiční valašská kyselica

31. březen 2020

Dnes si uvaříme valašskou kyselicu, polévku, která zahřeje i zasytí. 

Suroviny:

400 g uzené křížové kosti
celý pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
česnek
1 cibule
olej nebo sádlo
300g kysaného zelí
250ml smetany
50g hladké mouky

Postup:

1. Uzenou kost zalijte vodou, přidejte koření a povařte, až bude maso odpadat od kosti.

2. Přeceďte kost a koření, přidejte překrájené zelí.

3. Rozmixujte smetanu a hladkou mouku a 10 minut povařte.

4. Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte nadrobno, opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut provařte.

5. Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka