Tomáš Klus věnoval rozhovor Nočnímu proudu

2. červenec 2015

Ve středu 1. července uvítal Miloš Skalka ve svém Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal písničkář, kytarista a vystudovaný herec, absolvent divadelní fakulty Akademie múzických umění Tomáš Klus. Během návštěvy Nočního proudu zrekapituloval svou dosavadní tvůrčí dráhu, která odstartovala vítězstvím na festivalu Czechtalent Zlín 2007, a hlavně představil své novinkové, v pořadí páté studiové album nazvané Anat Život Není.

Písničkář Tomáš Klus pozval do Svojšic nedaleko Přelouče o minulém víkendu své příznivce, aby společně pokřtili jeho nové album Anat Život Není. Kmotrou desky se stala Tomášova maminka.

Třinecký rodák Tomáš Klus (narozen 15. května 1986) na sebe nejprve upozornil jako sportovec, když v roce 2002 získal na dorosteneckém mistrovství Evropy zlatou medaili v moderním pětiboji družstev. O pět let později vyhrál soutěž mladých zpěváků Czechtalent ve Zlíně a nedlouho poté debutoval autorským albem Cesta do záhu(d)by.

V témže roce složil a nahrál také scénickou hudbu a písničky pro film režiséra Vladimíra Drhy Anglické jahody, ve kterém si rovněž zahrál. Byl předskokanem skupiny Chinaski na jejím koncertním turné Chinaski Space Tour 2008 a kromě Anglických jahod se jako herec představil ve filmech Hop, nebo trop či Šejdrem a nejnověji v úspěšné filmové pohádce Zdeňka a Jana Svěrákových Tři bratři.

Čtěte také

Tomáš Klus řadí mezi své největší oblíbence Karla Kryla, Jaromíra Nohavicu a kapelu Mňága & Žďorp. V autorské tvorbě navazuje na českou písničkářskou tradici, kterou obohacuje o moderní přístup, mladistvou lehkost, nadhled a vtip.

Na slavnostním ceremoniálu prvního ročníku udílení výročních cen Legenda Nočního proudu v pražské Solidní nejistotě převzal v roce 2008 trofej v kategorii Objev roku.

Albová diskografie Tomáše Kluse zatím obsahuje tituly: Cesta do záhu(d)by (2008), soundtrack z filmu Anglické jahody (2008), Hlavní uzávěr splínu (2009), Racek (2011),. Proměnamě (2014) a Anat Život Není (2015).

Čtěte také

Tomáš Klus
autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.