Tomáš Klus: První pobyt ve tmě byl celý o mně a mých životních chybách. Objevovaly se mi tam bytosti, kterým jsem ublížil

9. říjen 2021

Hostem Lenky Vahalové byl tentokrát písničkář a herec Tomáš Klus. Společně probrali nové desky, které vznikly v pandemii, Tomáš taky prozradil, kterou další chystá, a řeč přišla třeba i na pobyt ve tmě.

Ještě před Vánoci by chtěl Tomáš Klus vydat novou desku, která má pracovní název To jsem opravdu nečekal. Pracuje na ní se svým dvorním kytaristou Jiřím Kučerovským. „Uvědomil jsem si, že Jiří Kučerovský je jedno z nejdůležitějších setkání v mém životě, a to nejen po hudební stránce. Funguje jako takový zvýrazňovač na mé texty, protože to, co třeba z textu není úplně patrné, tak on dohraje svojí geniální kytarou.“

Čtěte také

Způsobem práce bude nová deska navazovat na Racka, kterého vydal Tomáš s Jiřím Kučerovským před deseti lety. „Racka jsme točili tak, že jsme oba hráli na kytary a k tomu si brali psací stroj, igelitový sáček nebo zubní kartáček, kterým jsme dotvářeli zvuk a budili iluzi toho, že to je strašně profesionální,“ vzpomíná písničkář. Na rozdíl od Racka si ale k nové desce přizvali producenta Jiřího Buriana, který má být kormidelníkem a udávat směr. „Mám pocit, že se nám pod rukama téhle svaté trojičky rodí velké dílo.“

Plodné období, co se skládání textů týče, měl Tomáš Klus i během pandemie. „V období koronakrizí a v karanténě vznikly u nás doma čtyři desky. Ta první byla Pět pohromadě, která pak vyšla dohromady s ČauČesku, a je to takový protipól. Je čistě o tom, co vnímám, že přinesla koronakrize mně a mojí rodině a o zintenzivnění rodinných vztahů, kdy mi došlo, že to nejdůležitější, co člověk v životě může řešit, je vztah,“ říká písničkář a dodává, že desku napsal se svou ženou Tamarou.

Absolvoval dva pobyty ve tmě a na další se chystá

Právě vztahy jsou pro Tomáše Kluse důležitým tématem. Intenzivně se jim věnoval třeba při svém prvním pobytu ve tmě. „Ta první tma byla celá o mně a mých životních chybách, které jsem udělal, především v rámci vztahů. Objevovaly se mi tam všechny bytosti, kterým jsem ublížil – slovem, skutkem i myšlenkou. A vlastně jsem celou tmu strávil v omluvách a bylo to velmi očistné,“ svěřuje se.

Týden pobytu ve tmě přirovnává ke třem měsícům v ašrámu – ty si ale kvůli časové vytíženosti nemůže dovolit, proto zvolil pobyt ve tmě. „Člověk má tolik prostoru sám pro sebe, pro tu nudu ve své hlavě a pro to, aby tu nudu přetavil v usilovnou práci na své mysli. Takže jsem si řekl, že tam musím znova. Protože něco už jsem pročistil a teď do té pročištěné půdy potřebuji zasadit nové semínko vědomé práce se sebou a vědomého života,“ dodává.

O čem je divadelní inscenace Elefantazie, kde hraje jednu z hlavních rolí? Jak vzpomíná na svá studia na DAMU? A co považuje za jedno z největších klenotů Čechů? Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové s Tomášem Klusem.

autoři: Lenka Vahalová , ech