Tipy na vinobraní a festivaly vína v Praze: kam můžete v září zajít na burčák, víno a cimbálovku?

6. září 2021

I během letošního září se v metropoli chystá několik oslav sklizně vinné révy – neboli vinobraní. Podívejte se na náš výběr, kam se vydat za burčákem, cimbálovkou, soutěží o krále vinařů nebo prohlídkou vinného sklepa.

Vinohradské vinobraní

  • kdy: pátek 10. a sobota 11. září
  • kde: náměstí Jiřího z Poděbrad
  • více podrobností

První tip vás zavede už na 25. ročník Vinohradského vinobraní – konkrétně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Na oslavě vína inspirované obdobím rakousko-uherské monarchie budou moct návštěvníci ochutnat vína a různé pokrmy producentů z Česka, ale i dalších evropských zemí.

Burčák (ilustrační foto)

Kunratické vinobraní

Kunratice o třetím zářijovém víkendu ožijí vinobraním, na kterém budete moci ochutnat česká i zahraniční vína přímo od vinařů, burčák nebo gastronomické pochoutky k vínu. V rámci doprovodného programu pak návštěvníky čeká cimbálová muzika, vystoupení kapely, soutěž o krále vinařů a pro děti pohádka nebo kreativní dílny.

Oslavy sklizně s burčákem na vinici sv. Kláry

  • kdy: sobota 18. a neděle 19. září
  • kde: vinice sv. Kláry (Botanická zahrada hl. m. Praha)
  • více podrobností

Za ochutnávkou vín se o víkendu 18. a 19. září můžete vydat také do botanické zahrady v Troji. Tam návštěvníkům představí svou vinařskou produkci a do nabídky zařadí také burčák. Zájemci navíc budou moci nahlédnout do vinného sklepa, kde probíhá celá ta proměna hroznů ve víno. Se sklenkou v ruce se navíc budou moci zaposlouchat do rytmu funku nebo jazzu, v plánu jsou také doprovodné aktivity pro malé i velké.

V botanické zahradě v Troji můžete ochutnat vína pěstovaná na vinici sv. Kláry

Růžový máj

Růžový máj je přesunutý degustační festival růžových vín a klaretů. Poslední sobotu v září se na něm představí přes 20 českých vinařů. K tomu bude na místě teplá a studená gastronomie, míchané nápoje a také jazz a swing.

Svatováclavské vinobraní

Čeká vás během státního svátku 28. září volný pracovní den? Využít jej můžete k další vinařské akci – k návštěvě 13. ročníku Svatováclavského vinobraní, které se bude konat v areálu Svatováclavské vinice a Ville Richter. K ochutnání budou vzorky českých a moravských vinařství a nebude chybět ani burčák, hudba a spousta jídla.

burčák (ilustrační foto)
autor: ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.