Tipy na víkend v Praze: zúčastněte se Tolkieniády, pochodu Tříkrálová Okoř nebo Ptačí hodinky

6. leden 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Tolkieniáda

  • sobota 8. ledna, Praha 3

3. ledna uplynulo 130 let od narození anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena. A kousek jeho Středozemě můžete objevit na Jarově. KC Vozovna připravilo venkovní šifrovací hru pro děti od 7 let. Tolkien miloval stromy, což se odráží i v jeho tvorbě. V Pánu prstenů nebo Hobitovi najdeme například dva valinorské stromy Laurelin a Telperion, Bílý strom Gondoru nebo Oslavový strom. Po stopách sedmi takových stromů z Tolkienových příběhů se můžete vydat kdykoli mezi 13. a 16. hodinou, kdy je poslední start. Čeká vás luštění šifer skrytých v runách, literární ukázky z jeho tvorby a malá odměna v cíli. Dobře se oblékněte, celá hra se odehrává venku.

Pochod Tříkrálová Okoř

  • sobota 8. ledna, Praha 6 - Veleslavín

Na sobotu připadá už 54. ročník novoročního pochodu Tříkrálová Okoř. Začíná se mezi 7:30 a 9:00 u základní školy, ul. V Nových Vokovicích, ve Vokovicích – Veleslavíně, Praha 6. Vybrat si můžete ze tří různých tras - 28 km, 13 km a 16 km. Cíl je pro všechny společný, dostat se přes Okoř až do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Cestou je připraven program a co s sebou? Tužku, papír, mapu KČT č. 36 (Okolí Prahy – západ), případně mapu KČT č. 9 (Podřipsko), něco k snědku, dobré oblečení, pohodlné boty a správnou výletnickou náladu.

Ptačí hodinka aneb Sčítáme ptáky na krmítku

  • pátek 7. až neděle 9. ledna

Jako každý rok zve Česká společnost ornitologická širokou veřejnost k pozorování a sčítání ptáků na krmítkách. Zapojit se může úplně každý, předchozí zkušenosti nejsou potřeba, stačí si připravit krmítko a hodinu jej v daném termínu pozorovat. Je jedno, jestli to bude u vás na zahradě, v parku nebo třeba na balkoně. Podrobnější info zjistíte na stránkách Ptačí hodinka.

Zoo Praha - přivítání vombata a komentovaná krmení

  • sobota 8. ledna, komentovaná krmení víkendy a svátky do konce března, Praha 7 - Troja

V sobotu od 12 hodin se můžete v v Darwinově kráteru zúčastnit přivítání vombata Coopera. Přicestoval sice už v prosinci, ale musel absolvovat povinnou izolaci. Spolu s Markem Ebenem přivítá prvního českého vombata také pekař a cukrář Josef Maršálek. Kromě Coopera samotného budou totiž představeny i dva druhy cukrovinek ve tvaru vombatích krychliček, takto neobvyklý tvar má jeho trus.

V zimním období o víkendech a svátcích pořádá Zoo pravidelná komentovaná krmení a setkání u zvířat. Své oblíbence můžete zastihnout, když jsou nejaktivnější, a dozvědět se spoustu zajímavostí z jejich života. Vždy v 11:00 dostávají svůj příděl jídla tučňáci, ve 12:00 je setkání u psů pralesních a za příznivého počasí se ve 13:30 můžete přesunout ke slonům. Podívejte se na celý rozpis.

Čtěte také

Bruslení v Praze

A co si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, podívejte se na náš velký přehled i s mapou.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka