Tipy na víkend v Praze: vydejte se do Betlémské jurty, na kluziště nebo na trhy

22. prosinec 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Upozornění: S ohledem na státní smutek mohou pořadatelé některé sobotní akce měnit, odložit nebo úplně zrušit.

Bruslení v Praze

Čtěte také

Hurá na brusle! Chcete si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, metropole se zaplnila ledovými plochami. Ve většině případů vlastní vybavení nepotřebujete, na místě si vše zapůjčíte a často je v blízkosti i občerstvení. Podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion.

Adventní trhy

Čtěte také

Chcete si užít předvánoční atmosféru do sytosti? Vypravte se na procházku rozsvícenou Prahou, kochejte se a zahřejte se svařákem, punčem nebo medovinou. K tomu všemu patří samozřejmě adventní trhy, které v Praze už začaly. Svátečně nazdobené stánky najdete na mnoha místech metropole. Už od 20. listopadu se můžete vydat na trhy na náměstí Míru, otevřeno mají i trhy na náměstí Republiky a na Tylově náměstí. Staroměstské náměstí a Václavské náměstí se zaplnily stánky začátkem prosince.

Betlémská jurta

  • do neděle 7. ledna, Praha 7

Čtěte také

V Botanické zahradě Praha se můžete vydat na putování za betlémským příběhem. Stezka s několika tematickými zastaveními vás dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů a jejich přátel. V nomádském přístřešku pak kromě tepla najdete panorama s vyobrazením betlémského příběhu narození Ježíše, vánoční čaj a básně z pera Radka Malého. Expozice je interaktivní a stát se její součástí můžete i vy, a to na místě vlastnoručně vyrobenými figurkami.

Procházky za architekturou

  • neděle 24. prosince

Štědrý den si můžete zpříjemnit procházkou za architekturou. Open House Praha pro vás pořádá hned dvě. Ve 12:30 startuje procházka dolní částí Žižkova, jednou ze zastávek bude také místní Betlémská kaple. Od 14:30 se zase můžete vydat do vilové kolonie Bubeneč, kde se dostanete k honosným rezidencím jedné z nejbohatších rodin první republiky. Petschkové v Bubenči vlastnili více než desítku domů.

Svátky v Zoo Praha

  • sobota 23. prosince až pondělí 1. ledna 2024, Praha 7

Vánoce a celé svátky můžete strávit i v Zoo Praha, kde pokračuje série komentovaných krmení a setkání u zvířat, tentokrát ve vánočním duchu. Od neděle 24. prosince do úterý 26. prosince mají děti do 15 let vstup za korunu. Můžete přinést zvířatům dárky v podobě krmiva, čekají vás sváteční prohlídky Rezervace Dja a od 27. prosince se těšte na nadílku u zvířat, sloni a další obyvatelé zoo dostanou neprodané stromky. Na Nový rok pak budou komentovaná krmení doplněna o soutěžní otázky pro malé návštěvníky. Podívejte se na podrobný rozpis ZDE.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá vždy v 16 hodin a je přístupná do 21. hodiny.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.