Tipy na víkend v Praze: užijte si dožínky, piknik i přehlídku designu, zamiřte na Harley Days nebo na koncert ČRo Vltava

2. září 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Burgerfest & Prague Harley Days

  • pátek 2. září až neděle 4. září, Praha 7

Holešovické Výstaviště zaplní jídlo a zvuk motorek. Americké burgery ve spojení s legendárními americkými motocykly Harley-Davidson vytvoří na tři dny jedinečnou atmosféru. Akce Prague Harley Days letos dokonce slaví 10 let, takže program toho slibuje hodně. Kromě muziky je připravena Adrenalin zóna, Family zóna, Custom Bike Show, v sobotu se několik stovek burácejících motorek vydá na spanilou jízdu a nad Výstavištěm se uskuteční i přelety historického letadla z roku 1942.

50 let kultury na Vltavě

  • neděle 4. září, od 16 hodin, Praha 1

Právě 4. září 1972 se v tuzemském éteru poprvé rozezněla znělka Vltavy, samostatné české kulturní rozhlasové stanice. Přesně 50 let poté se můžete nechat pozvat na koncert na Střelecký ostrov, kde od 16 hodin vystoupí Dan Bárta, Milan Cais, Beata Hlavenková, Marta Kloučková, Never Sol a Ondřej Pivec, a to v doprovodu Rozhlasového orchestru Gustava Broma. Pokud byste snad nemohli dorazit osobně, nevadí, nalaďte si živý přenos na Vltavě nebo sledujte videopřenos na webu a sociálních sítích.

Czech Design Week

  • pátek 2. září až neděle 4. září, Praha 1

Galerie Mánes nabídne výběr současné designové tvorby od známých jmen, talentovaných studentů, zajímavých studií a značek a také nových objevů. 9. ročník festivalu Czech Design Week dává vystavujícím opět prostor prezentovat svou práci širšímu publiku. Přijďte se nejen kochat krásnými věcmi, ale také se pobavit a něco dozvědět. Doprovodný program obsahuje zajímavé přednášky i hudební akce.

Dožínky na Letné

  • sobota 3. září, od 10 hodin, Praha 7

Letenská pláň se v sobotu promění v místo oslav zemědělství a folklórních tradic. A na co se můžete těšit? Nakoupíte si na farmářském trhu s bohatou nabídkou produktů, užijete si vystoupení folklórních souborů nebo třeba přehlídku hospodářských zvířat. Děti zabaví divadlo, skákací kombajn i soutěže, celý den pro vás také bude mít zdarma otevřeno Národní zemědělské muzeum.

Vegan Burger festival

  • neděle 4. září, 11:00–18:00, Praha 7

Trochu jiná verze burger festivalu vás čeká u Cross Clubu v Holešovicích, přijďte zkusit veganské burgery na mnoho způsobů. Několikátý ročník akce vám chce dokázat, jak moc rozmanité můžou být. Vstupné je dobrovolné.

Keramické trhy na Kampě

  • sobota 3. září a neděle 4. září, Praha 1

Hrnky, misky, talíře a mnoho dalšího najdete na trhu na Kampě, kam se sjedou nejlepší tuzemští keramici a hrnčíři. Již 17. ročník akce ale nebude jen o nákupech, také se tu dobře najíte a doprovodný program slibuje pohádky, pouliční představení i hudbu.

Zažít Fidlovačku jinak aneb Velký piknik

  • sobota 3. září, 12:00–20:00, Praha 4

Park Fidlovačka se promění v jedno velké sousedské setkání s pozdně letní atmosférou plážovo-piknikového stylu. Naplňte si u lokálních prodejců piknikový košík, půjčte si deku a užijte si pohodový den. Bude tu hrát DJ, čeká vás bleší trh Nuselské blešky, letní kino, hravý park i další program knihovny Jezerka a Divadla Na Fidlovačce.

VyšeHrátky

  • čtvrtek 1. září až neděle 4. září, Praha 2

S dětmi zamiřte na Vyšehrad, 19. ročník festivalu VyšeHrátky je v plném proudu. O zábavu se postará Studio Damúza a hostující soubory Buchty a loutky nebo My kluci, co spolu chodíme. Na programu je také koncert kapely Bombarďák, workshopy, výtvarné dílny a interaktivní hřiště. Nebude chybět ani swap dětského oblečení a čtení dětem.

Letní kina v Praze

Čtěte také

V létě se promítání filmů přesunulo i pod širé nebe. Míst, kam zavítat na venkovní projekci, je v metropoli víc než dost. Promítají se filmové klasiky i úplně nové snímky, určitě si vyberete. Podívat se můžete do areálu bývalého kláštera, do autokina nebo do zahradní restaurace. Promítá také Kinobus DPP, který putuje po různých místech v Praze. 

Sportujeme s Metropolí

  • středa 29. června až sobota 24. září, Praha 5

Metropole Zličín si na celé léto připravila sportovní zónu, která nabízí plážové hřiště na beach volejbal, boulder balvan, hexagonovou klec na fotbal a basketbal, stolní tenis, slackline, brouzdaliště pro děti i odpočinkové místo s lehátky a slunečníky. Vstup a zapůjčení pomůcek je zdarma, rezervace hřiště a pravidelné lekce jsou zpoplatněny.

Výstava Baťa: boty všem!

  • do neděle 2. října, Praha 9

Zámecký areál Ctěnice láká na výstavu věnovanou obuvi a ševcovskému řemeslu, koho jiného by se měla týkat než firmy Baťa a pohádkovému příběhu jejího zakladatele Tomáše Bati. Uvidíte nejrůznější typy obuvi, součástí výstavy je ukázka realizace výstavby Baťova paláce čili Domu služeb na Václavském náměstí v Praze. Kromě možnosti zakoupit si módní obuv nabízel zákazníkům také oddělení pedikúry, správkárnu bot, dětský koutek, bufet s vyhlídkou i oddělení čistění obuvi.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.