Tipy na víkend v Praze: poznávejte kulturu Latinské Ameriky, zajděte do botanické zahrady nebo do zoo

7. červenec 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Sabor Latino

  • čtvrtek 6. až neděle 9. července, Praha 1

Náměstí Republiky se promění v Latinskou Ameriku. Můžete si zatančit v kubánském rytmu salsa, nemine vás argentinské tango, brazilská samba i mexické mariachi a mnoho dalšího. Ochutnáte národní pokrmy a nápoje, prodávat se budou tradiční oděvy, interiérové doplňky nebo řemeslné výrobky. Pro děti bude připraven dětský koutek s výtvarným tvořením zdarma.

Zoo Praha

  • letní období červenec a srpen, Praha 7

V letním období pořádá Zoo Praha pravidelná komentovaná krmení a setkání u zvířat každý den. Své oblíbence můžete zastihnout, když jsou nejaktivnější, a dozvědět se spoustu zajímavostí z jejich života. Vždy v 11:00 dostávají svůj příděl jídla tučňáci a probíhá setkání u žiraf, ve 12:00 je setkání u goril a ve 13:30 se můžete přesunout třeba k lachtanům. Podívejte se na celý rozpis.

Tuto sobotu a neděli si také můžete vyrazit za africkými kopytníky, vydejte se za hrochy, antilopami a žirafami. Komentovaná prohlídka s průvodcem začíná každou celou hodinu u severního vchodu do zoo. První prohlídka začíná v 10 hodin a poslední v 16 hodin.

Pro cestu do Zoo Praha můžete zvolit loď Pražské paroplavební společnosti. Ta vyjíždí z Rašínova nábřeží vždy v 9:00, 12:00 a 15:30.

Botanická zahrada

  • sobota 8. a neděle 9. července, Praha 7

Zavítejte na zahradu mEDU, kde najdete jak včelstvo, tak novou výstavu o královnách medu, jak je neznáte. Pohlédněte na včelu medonosnou zblízka díky až 4000násobně zvětšeným snímkům. Výstava je také doplněna o interaktivní prvky, ty vám dovolí vstoupit do včelího obydlí a stát se součástí úlu.

Nahlédnout můžete také do zákulisí výroby vína, každou neděli vždy od 13 a od 15 hodin probíhají komentované prohlídky vinice a sklepa s malou degustací na závěr.

Nedělní podvečery v Botanické zahradě Praha pak patří i hudbě, zaposlouchejte se do tónů klasické hudby pod širým nebem, začátek vždy v 17 hodin. V neděli je na programu Five star kvartet (L.van Beethoven, W. A. Mozart).

Projekt Sculpture Line

  • až do konce roku 2023, různá místa

V červnu startuje další ročník sochařského projektu Sculpture Line ve veřejném prostoru, v Praze i jiných městech vás čeká setkání s uměním přímo v ulicích a parcích. Řada soch a sousoší zůstává součástí vybraného místa po řadu měsíců, někdy i let. Svá díla umístí do veřejného prostoru třeba Lukáš Rittstein, Jaroslav Róna, Martin Rajniš nebo Alexandra Koláčková.

Historická tramvaj č. 42

Historická tramvaj v Praze

Historická tramvajová linka číslo 42 rozšiřuje provoz, o letních prázdninách bude jezdit i ve všední dny, vždy mezi 10. a 18. hodinou. Trasa je vedena historickým centrem Prahy a funguje na principu hop-on, hop-off. Okružní jízda začíná a končí na Dlabačově, podíváte se na Pražský hrad, Václavské náměstí i k Národnímu divadlu.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.