Tipy na víkend v Praze: oslavte 85 let Rychlých šípů, zajděte si na Knihex nebo pro Betlémského světlo

15. prosinec 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Knihex 13½

  • sobota 16. a neděle 17. prosince, Praha 1

Knihex je tradičním setkáním čtenářů a nakladatelů, knihy malých nakladatelství představí přímo jejich vydavatelé. UMPRUM v Mikulandské ulici nabízí možnost strávit celý víkend s knihami a využít bohatého doprovodného programu. Těšte se na autorská čtení, křty, představení knih nebo workshopy.

Betlémské světlo v ulicích Prahy

  • sobota 16. prosince, 13:20–18:50

I letos se Dopravní podnik hl. m. Prahy zapojí do distribuce Betlémského světla v ulicích hlavního města. Vypraví dvě historické tramvaje, které společně se skauty rozvezou Betlémské světlo na celkem 16 zastávek. V každé z nich bude Betlémské světlo k dispozici zhruba 15 – 20 minut. Podívejte se na rozpis zastávek a časový harmonogram.

Bruslení v Praze

Čtěte také

Hurá na brusle! Chcete si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, metropole se zaplnila ledovými plochami. Ve většině případů vlastní vybavení nepotřebujete, ma místě si vše zapůjčíte a často je v blízkosti i občerstvení. Podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion.

Rychlé šípy slaví 85 let

  • sobota 16. a neděle 17. prosince, Praha 1

Přesně 17. prosince 1938 byl v časopisu Mladý hlasatel otištěn první díl komiksu Rychlé šípy. Přijďte zavzpomínat ke Šmejkalovic ohradě, která bude v sobotu a neděli instalována na Kampě před Skautským institutem v Rybárně. Můžete zde napsat své vzkazy a narozeninová přání, zároveň zde zakoupíte mapu k rodinné hře Stínadelská tajemství a můžete vyrazit do uliček Malé Strany.

Advent v Národním zemědělském muzeu

  • sobota 16. prosince, Praha 7

Užijte si adventní náladu v Národním zemědělském muzeu. Těšte se na tradiční vánoční dílny, zpívání koled i lití olova. Vyrábět se budou zvířátka ze skla, string artové i papírové vánoční hvězdy, balzámy na rty či voňavá mýdla. Chybět nebude ani tradiční zdobení perníčků a pouštění lodiček na střeše muzea. Podívejte se na podrobný program.

Adventní trhy

Čtěte také

Chcete si užít předvánoční atmosféru do sytosti? Vypravte se na procházku rozsvícenou Prahou, kochejte se a zahřejte se svařákem, punčem nebo medovinou. K tomu všemu patří samozřejmě adventní trhy, které v Praze už začaly. Svátečně nazdobené stánky najdete na mnoha místech metropole. Už od 20. listopadu se můžete vydat na trhy na náměstí Míru, otevřeno mají i trhy na náměstí Republiky a na Tylově náměstí. Staroměstské náměstí a Václavské náměstí se zaplnily stánky v sobotu 2. prosince.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana a Betlémská jurta

  • do soboty 16. prosince a pokračování i v roce 2024, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Čtěte také

V Botanické zahradě Praha se také můžete vydat na putování za betlémským příběhem. Stezka s několika tematickými zastaveními vás dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů a jejich přátel. V nomádském přístřešku pak kromě tepla najdete panorama s vyobrazením betlémského příběhu narození Ježíše, vánoční čaj a básně z pera Radka Malého. Expozice je interaktivní a stát se její součástí můžete i vy, a to na místě vlastnoručně vyrobenými figurkami.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá vždy v 16 hodin a je přístupná do 21. hodiny.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.