Tipy na víkend v Praze: ochutnejte cizokrajné pokrmy, poznejte Latinskou Ameriku nebo zajděte do zoo

5. srpen 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Fresh food fest + street food

  • sobota 6. srpna, 10:00–19:00, Praha 5

Sobota bude na Smíchovské náplavce opět patřit jídlu, tentokrát přijďte ochutnat široký výběr seafood specialit, grilované ryby, středomořskou kuchyni, kuchyni blízkého východu, hummus, falafel, kebab, havajské poké, asijské jarní závitky, sushi, veganské a vegetariánské pokrmy. Nebude chybět ani sladká tečka v podobě křehké vafle, lehké makronky nebo rolované zmrzliny.

Výstava Taky Pražané: Naši zvířecí sousedé v nesnázích

  • do pondělí 8. srpna, Praha 5

Čtěte také

Až si naplníte žaludek, tak si na Smíchovské náplavce projděte i výstavu, kterou slaví své kulatiny Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Na sklonku zimy 2012 přijali prvního pacienta, za 10 let existence jich ošetřili téměř 38 tisíc. Zjistěte více o fungování stanice díky velkoformátovým fotografiím, které tam vznikaly během posledních let.

Zoo Praha – 40 druhů živých sklípkanů + komentovaná krmení

  • krmení letní období červenec a srpen, sklípkani do pátku 30. září, Praha 7

V Galerii Gočárovy domy uvidíte až do konce září 40 druhů sklípkanů, každou neděli ve 14 hodin se tu máte možnost projít s komentářem odborného chovatele. Dozvíte se mnoho zajímavostí ze světa těchto členovců.

V letním období pořádá Zoo pravidelná komentovaná krmení a setkání u zvířat každý den. Své oblíbence můžete zastihnout, když jsou nejaktivnější, a zjistit spoustu zajímavostí z jejich života. Vždy v 11:00 dostávají svůj příděl jídla tučňáci, ve 12:00 je setkání u goril a ve 13:30 se můžete přesunout třeba k žirafám. Podívejte se na celý rozpis.

Pro cestu do Zoo Praha můžete zvolit loď Pražské paroplavební společnosti. Ta vyjíždí z Rašínova nábřeží vždy v 9:00, 12:00 a 15:30.

Velký strahovský stadion – z tribuny na tribunu

  • neděle 7. srpna, 12:00–13:30, Praha 6

Prozkoumejte útroby jednoho z největších sportovních stadionů světa, komentovaná prohlídka Velkého strahovského stadionu vás zavede do prezidentského salonku, na západní tribunu nebo ochozy. Chcete vědět, jaká je historie tohoto kolosu, který hostil v minulosti všesokolské slety, spartakiády, koncerty či vojenské přehlídky? Tak neváhejte a zjistěte to přímo na místě. Prohlídku organizuje Open House Praha a odvážlivci můžou vystoupat 130 schodů do tzv. „skleníku”, kde se jim naskytne úžasný výhled na celý stadion.

Sabor Latino Praha

  • čtvrtek 4. srpna až neděle 7. srpna, Praha 1

Náměstí Republiky ožije s atmosférou Latinské Ameriky. Čtyři dny se bude tančit v karibských rytmech salsa, bachata či cumbia, naučte se zabubnovat i zatančit jihoamerické tinku, sanjuanito, huayno či chacareru nebo brazilskou sambu. Ochutnejte nejrůznější speciality nebo si nakupte tradiční šperky, látky, poncha, hudební nástroje nebo lapače snů a další výrobky.

Sportujeme s Metropolí

  • středa 29. června až sobota 24. září, Praha 5

Metropole Zličín si na celé léto připravila sportovní zónu, která nabízí plážové hřiště na beach volejbal, boulder balvan, hexagonovou klec na fotbal a basketbal, stolní tenis, slackline, brouzdaliště pro děti i odpočinkové místo s lehátky a slunečníky. Vstup a zapůjčení pomůcek je zdarma, rezervace hřiště a pravidelné lekce jsou zpoplatněny.

Venkovní hra Stínadla II

  • pátek 1. dubna až středa 31. srpna, Praha 1

Vydejte se po stopách Vontů, nová venkovní hra volně navazuje na předchozí hru Stínadla. Slepá mapa Stínadel obsahuje 16 míst, na kterých se plní jednotlivé úkoly. Cílem je získat 16 unikátních stínadelských pamětních karet a vyluštit závěrečnou tajenku. Není třeba všechna tajuplná místa navštívit v jednom dni, rozdělte si je do několika procházek. Slepá mapa, pravidla a pouzdro na karty Stínadla II. jsou ke koupi v pokladně domu U Zlatého prstenu.

Koupání v Praze

Čtěte také

Kam se jít v létě koupat? I v Praze najdete spoustu míst, kde se můžete osvěžit a zaplavat si. Venkovní koupaliště a bazény v metropoli jsou skvělým místem pro odpočinek, opalování i sport. Je na vás, jestli tu budete trávit čas aktivně nebo spíš lenošit. Čeká vás tu zázemí v podobě převlékáren, najdete tu stánky s občerstvením i půjčovny různých vodních pomůcek.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.