Tipy na víkend v Praze: ochutnávejte víno a street food, zajděte na blešák nebo oslavte Den dětí

27. květen 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Festival jak víno - Ultimátní vína

  • pátek 27. května až sobota 28. května, Praha 1

Na Střeleckém ostrově poteče víno proudem. Ultimátní – ve smyslu úžasné, skvělé, boží. Přesně taková vína zde můžete degustovat. Stačí si za 100 korun zakoupit skleničku a pak se vydat vstříc vinařským stánkům. Představí se vinaři od nás i ze zahraničí, budete mít možnost vybírat i z produkce, kterou běžně neochutnáte. Bonusem je i živá hudba, která váš vinařský zážitek doprovodí.

Street food na Smíchovské náplavce

  • sobota 28. května, 10:00–20:00, Praha 5

Šťavnaté burgery, streetfoodové speciality, čerstvé ryby, pokrmy z různých koutů světa a dokonce i hmyz. Nabídka jídla bude v sobotu na Smíchovské náplavce opravdu bohatá. Na své si přijdou i milovníci sladkého a dobré jídlo samozřejmě doplní i skvělé nápoje. 

Dny Protinožců

  • sobota 28. května, 12:00–21:00, Praha 2

Festival Dny Protinožců oslaví česko–australsko–novozélandské přátelství. Program v Riegrových sadech představí kulturu Austrálie a Nového Zélandu, tradice maorské a aboriginské, hudbu, sport, typické pokrmy, místní vína a další nápoje, umění i zábavu. Organizátoři mysleli i na ty nejmenší, kteří se zabaví při hrách, při vyrábění nebo v dětském koutku. O hudební program se postará DJ Little Frank. Své projekty tu bude prezentovat také Zoo Praha.

SWAP v Karlíně u řeky

  • čtvrtek 26. května až sobota 28. května, Praha 8

Máte doma věci, které už nevyužijete, ale někomu jinému by mohly posloužit? Přineste je na SWAP do Karlína. Na břehu řeky, kde se Vltava dotýká cyklostezky na úrovni Karlínského náměstí, se nachází spot River Rink s barem a foodtruckem. Tady můžete dát svým věcem druhý život a zase si něco užitečného sami odnést. Nejedná se jen o oblečení, ale také o knihy, pokojovky, nechtěné dárky všeho druhu, věci do domácnosti nebo nářadí.

Blešák Meet Factory & Potravinová sbírka pro Ukrajinu

  • neděle 29. května, 12:00–17:00, Praha 5

Tradiční bleší trh opět zaplní Meet Factory. Prodejci se svým přebytečným oblečením, doplňky, šperky, vinyly, knihami a dalšími vintage poklady se zde sejdou v neděli odpoledne. Ve stejný den proběhne v MeetFactory potravinová sbírka pro Ukrajinu ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Prahu a Středočeský kraj.

FMX Gladiator Games

  • sobota 28. května, Praha 9

Nejstarší freestyle motocrossová show v Evropě slaví 20 let. FMX Gladiator Games začíná v 18 hodin v O2 areně. Nebudou chybět FMX hvězdy Libor Podmol, Filip Podmol, Petr Pilát, Matěj Česák nebo zahraniční Edgar Torronteras, David Rinaldo, Luc Ackermann, Bruce Izzo a další. Velkolepá show nabídne dechberoucí triky, gladiátorské souboje, adrenalin, napětí, ale i bilancování a porovnání, kam svět FMX za více než 20 let došel, a jak se stejné skoky skákaly okolo roku 2000 a jak nyní.

Festival ZUŠ Open

  • neděle 22. května až neděle 29. května

Celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open zve v sobotu do Valdštejnské zahrady. Od 14:00 do 19:30 je připraven bohatý kulturní program v režii základních uměleckých škol z celé ČR. Návštěvníci se mohou těšit na hudební a taneční vystoupení, výstavu výtvarných děl, dílničky a workshopy. Vrcholem dne pak bude slavnostní večerní koncert v sala terrena: dirigent Jan Kučera, orchestr ZUŠ Open, koncertní mistr Jiří Pospíchal, spojené sbory z celé ČR.

Den dětí s Domy dětí a mládeže

  • sobota 28. května, 11:00–21:00, Praha 6

V multifunkčním areálu (ne)KONEČNÁ a na přilehlé pláni na Vypichu můžete s předstihem oslavit Den dětí. Těšit se můžete na ukázky volnočasových aktivit, výtvarné a tvořivé dílny, sportovní a freestylovou zónu, běh s olympionikem Jiřím Mužíkem, divadelní představení, prezentaci IZS, letní kino a mnoho dalšího. Vystoupí také kapela The Silver Spoons nebo Janek Ledecký.

Program pro děti je o víkendu připraven i na jiných místech v Praze, například - Den dětí aneb Karlín a továrna na sladkosti, Den dětí na Chodovské tvrzi, Dětský den na Dobešce, Dětský den u příležitosti oslav 100 let Smíchova, Dětský den MČ Praha 10 nebo Den dětí v KD Bílá Hora.

Venkovní hra Stínadla II

  • pátek 1. dubna až středa 31. srpna, Praha 1

Vydejte se po stopách Vontů, nová venkovní hra volně navazuje na předchozí hru Stínadla. Slepá mapa Stínadel obsahuje 16 míst, na kterých se plní jednotlivé úkoly. Cílem je získat 16 unikátních stínadelských pamětních karet a vyluštit závěrečnou tajenku. Není třeba všechna tajuplná místa navštívit v jednom dni, rozdělte si je do několika procházek. Slepá mapa, pravidla a pouzdro na karty Stínadla II. jsou ke koupi v pokladně domu U Zlatého prstenu.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.