Tipy na víkend v Praze: navštivte Noc divadel, nakupte na SLOU DAYS a ochutnávejte Beaujolais Nouveau

18. listopad 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Noc divadel

  • sobota 19. listopadu, různá místa

Noc divadel slaví desáté narozeniny, letošní jubilejní ročník má podtitul Hrdinové. Seznamte se s hrdiny divadelních her i divadelní práce a jejího zákulisí. Čekají vás prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – to vše zdarma nebo za symbolické vstupné. Do akce se zapojila divadla z celé republiky, jen v Praze je jich 30.

SLOU DAYS

  • pátek 18. a sobota 19. listopadu, Praha 7

Do Pražské tržnice vás v pátek a v sobotu možná naláká designový a udržitelný market. Více než 80 prodávajících značek nabídne lokální a udržitelnou módu, přírodní kosmetiku, hračky, dekorace, šperky, doplňky a také nejrůznější pochutiny. Součástí jsou i přednášky, workshopy a koncerty, na vše vstup zdarma.

Rendez Vous na Beaujolais Nouveau

  • čtvrtek 17. až sobota 19. listopadu, Praha 1

Nalaďte se na francouzskou vlnu a užijte si ochutnávky 5 druhů Beaujolais Nouveau, dejte si cibulačku, šneky, hovězí po Burgunsku, raclette, ustřice, klobásky a samozřejmě sýry. Atmosféru v Dlouhé ulici podtrhne i živá muzika.

POKOJE 2022

  • pátek 11. až neděle 20. listopadu, Praha 1

Přehlídka mladého umění Pokoje pravidelně představuje tvorbu studentů a studentek vysokých uměleckých škol v netradičních prostorách opuštěných pražských budov a paláců. Tentokrát zavítá do barokního paláce Hrzánů z Harasova na rohu Celetné a Kamzíkovy ulice. Jako téma letošní přehlídky jsou „Okraje“, které se propisují do více jak 30 uměleckých site-specific instalací. Největší novinkou je zapojení studentů a studentek ze zahraničních škol.

Světla vyprávějí

  • do 31. prosince, Praha 4

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá vždy v 16 hodin a je přístupná do 20. hodiny. 

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 28. ledna 2023, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Miro Žbirka: Roky a dni v Národním muzeu

  • čtvrtek 20. října až 31. prosince, Praha 1

Čtěte také

Výstava o legendě české a slovenské pop music představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích. Uvidíte první kytaru Mekyho Žbirky, magnetofon Sonet Duo, na kterém si pouštěl a nahrával The Beatles, nebo jeho brýle, bundu a významná ocenění. Desítky sluchátek vám zajistí také hudební kulisu. Na přípravě výstavy se podílela zpěvákova manželka Kateřina.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.