Tipy na víkend v Praze: navštivte běžně nepřístupné budovy nebo degustujte víno, pivo i rum

20. květen 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Open House Praha

  • sobota 21. května a neděle 22. května, různá místa 

Festival Open House Praha jako svátek všech milovníků architektury. Podívejte se do míst, kam veřejnost většinou nemá přístup. V hlavním městě se návštěvníkům otevře 101 budov a prostorů. Letos přibylo 26 novinek, zajímavých míst mnohdy v odlehlejších částech Prahy. Stačí prozkoumat webové stránky akce, kde je podrobná mapa a informace k jednotlivým prostorům.

Čtěte také

Součástí festivalu je také naše historická budova Národního domu v Karlíně, odkud pro vás vysíláme. V sobotu i v neděli vás tu mezi 10. a 18. hodinou provedou moderátoři, zprávaři a další lidé, kteří se podílejí na chodu rádia. Podíváte se do legendárního hudebního Studia A, do činoherního Studia B a samozřejmě do nového vysílacího studia Rádia DAB Praha, které ještě stále září novotou.

Dyzajn market Léto

  • sobota 21. května a neděle 22. května, 10:00 - 18:00, Praha 7

Další z pravidelných autorských trhů zaplní holešovické Výstaviště. Opět se tu máte možnost potkat s lokálními tvůrci a nakoupit si nejen módu a doplňky, ale také porcelán, papírenské zboží, dekorace nebo hračky. Jako obvykle nebude chybět skvělé občerstvení, v neděli jsou v plánu také módní přehlídky. 

Festival Máme otevřeno

  • pátek 20. května až neděle 22. května, Praha 7

Praha 7 nabízí i další akci - komunitní festival otevřených kulturních míst. Navštivte galerie, umělecké dílny, muzea, designové obchody, kreativní centra a další kulturní organizace, které pro vás připravily zajímavý program zdarma. Je to příležitost, jak objevit nová místa a něco se o nich dozvědět.

Vína a delikatesy v Pražské tržnici

  • sobota 21. května, 10:00 - 20:00, Praha 7

Až si nakupíte Dyzajn marketu a obejdete otevřená kulturní místa, tak se ještě stavte v Pražské tržnici na něco dobrého. Venku pod širým nebem si můžete vychutnat vína z více než 15 vinařství, které doplní delikatesy a street food z celého světa. Nebude chybět ani živá hudba, těšte se na balkánskou dechovku i kubánské trio.

Rumfest

  • sobota 21. května, 12:00 - 21:00, Praha 1
Rum, ilustrační foto

10. ročník akce plné třtinového rumu se koná v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí. Připraveno bude přes 500 rumů z celého světa, rumové koktejly i pokrmy karibské kuchyně. Čekají vás semináře a workshopy s předními rumovými odborníky.

Pochod Praha - Prčice

  • sobota 21. května

55. ročník oblíbeného pochodu Praha - Prčice je možností, jak se hýbat na čerstvém vzduchu. Nabízí několik variant tras a zapojit se mohou všechny věkové kategorie. Změnou proti minulým ročníkům je ale nutnost předem se elektronicky registrovat, tentokrát nelze přijít rovnou na start.

PIVO & BURGER FESTIVAL

  • neděle 22. května, 11:00 - 20:00, Praha 8

Tradiční akce na Karlínském náměstí láká na ověřenou kombinaci svrchně kvašených piv a šťavnatých burgerů. Chuťové buňky dostanou zabrat, možná nebudete vědět, co si dřív vybrat. Burgery jako vždy doplní i další pokrmy, o hladu tu nikdo rozhodně nezůstane. 

RŮŽOVÝ MÁJ

  • neděle 22. května, 10:00 - 21:00, Praha 2

Náplavka bude patřit v neděli vínům, konkrétně degustaci růžových vín a klaretů. Sejde se zde více než 30 vinařů a bude z čeho vybírat. Potěší vás i gastronomická nabídka a také živá hudba. Zazní cimbálová muzika, jazz a swing.

Venkovní hra Stínadla II

  • pátek 1. dubna - středa 31. srpna, Praha 1

Vydejte se po stopách Vontů, nová venkovní hra volně navazuje na předchozí hru Stínadla. Slepá mapa Stínadel obsahuje 16 míst, na kterých se plní jednotlivé úkoly. Cílem je získat 16 unikátních stínadelských pamětních karet a vyluštit závěrečnou tajenku. Není třeba všechna tajuplná místa navštívit v jednom dni, rozdělte si je do několika procházek. Slepá mapa, pravidla a pouzdro na karty Stínadla II. jsou ke koupi v pokladně domu U Zlatého prstenu.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.