Tipy na víkend v Praze: na pivo na Náplavku, na návštěvu do otevřených ateliérů i řemeslných dílen

17. červen 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Otevřené ateliéry Praha

  • pátek 17. června až neděle 19. června, různá místa

Podívejte se do míst, kde vznikají umělecká díla a potkejte se s jejich autory. Celé tři dny budou mít jejich ateliéry dveře otevřené. Výtvarní umělci i designéři vás nechají nahlédnout do zákulisí tvorby a předvedou vám svá díla. Akce se odehrává v celé metropoli a zapojených míst je dost, stačí se na webových stránkách podívat na mapu a vybrat si. K akci patří také doprovodný program, komentované procházky, muzika, jídlo i pití.

Pivo na Náplavce

  • pátek 17. června a sobota 18. června, Praha 2

Desátý ročník festivalu, který patří zlatavému moku, se koná v pátek a v sobotu na Rašínově nábřeží. Na akci se představí 50 minipivovarů z celé republiky, ochutnávat můžete od stálých účastníků i úplných nováčků. Součástí budou také stánky s občerstvením, pivní bleší trh a několik koncertů.

Knihex 12

  • sobota 18. června, 10:00–20:00, Praha 8

Kasárna Karlín bude dějištěm dalšího setkání nakladatelů a čtenářů. Vyplňte sobotu knihami a publikacemi nejrůznějšího zaměření, v pohodové atmosféře s vůní papíru. Nebudou chybět ani tradiční autorská čtení, křty, představení i dílny. V areálu nechybí kavárna a občerstvení.

Festival otevřených dílen

  • neděle 19. června, 13:00–18:00, Praha 5

Den otců bude na Smíchovské náplavce patřit otevřeným dílnám všeho druhu. Budete mít možnost si vyzkoušet řemesla od truhlařiny přes sklářství až třeba po knihařství. Můžete vytvářet mozaiky, smaltovat, malovat, věnovat se 3D tisku nebo renovaci vysloužilých věcí. Osahejte si nářadí a nechte si poradit od odborníků, bude jich tu hodně.

Pouť na Střeše Lucerny

  • celý červen, vždy od pátku do neděle, 16:00–22:00, Praha 1

Červen bude na Střeše Lucerny ve znamení poutí a zábav. Zajděte na tradiční cukrovou vatu nebo langoše, připraveno je házení kroužků či míčků a další atrakce. Atmosféru dotvoří klasická pouťová labuť, to vše na místě s úžasnými výhledy na Prahu.

LAVRS Market

  • sobota 18. června, 11:00–22:00, Praha 9

Poprvé v historii se na jednom místě uskuteční pop-up pražských výběrových second handů doplněných originálními českými značkami. LAVRS Market v Pragovce je event podporující udržitelnost, cirkulární ekonomiku, slow fashion a české značky. S nákupem návštěvníkům zdarma poradí známé stylistky, součástí budou také workshopy, přednášky, skvělé jídlo a drinky. O hudební doprovod se postará Radka Pavlovčinová či DJ Roxtar.

Tutto Italiano

  • neděle 19. června, 11:00–22:00, Praha 8
¨

Užijte si italskou atmosféru na Karlínském náměstí. Jižanskou pohodu si můžete vychutnat díky typickému jídlu i skvělému vínu. Organizátoři slibují také bohatý doprovodný program. 

Prague City Swim

  • sobota 18. června, Praha 1

„Plav pomáhat“ je tradičním mottem, které bude provázet už čtvrtý ročník charitativního závodu Prague City Swim. Hlavním cílem je podpořit pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou, všechny vybrané peníze budou využity právě pro jejich potřeby. Ve vodách Vltavy kolem Střeleckého ostrova můžete poměřit síly i se zástupci z řad známých osobností a předních českých sportovců.

Víkend s deskovkami v Knihovně

  • sobota 18. června a neděle 19. června, Praha 1

V Ústřední knihovně na Mariánském náměstí se můžete celý víkend ponořit do hraní her. Vyberte si z desítek deskových her nebo si přineste svoje vlastní, na které třeba nemáte jindy čas. Přespat můžete přímo v budově knihovny, máte možnost rozehrát i časově náročnější hry a naučit se něco nového.

Venkovní hra Stínadla II

  • pátek 1. dubna až středa 31. srpna, Praha 1

Vydejte se po stopách Vontů, nová venkovní hra volně navazuje na předchozí hru Stínadla. Slepá mapa Stínadel obsahuje 16 míst, na kterých se plní jednotlivé úkoly. Cílem je získat 16 unikátních stínadelských pamětních karet a vyluštit závěrečnou tajenku. Není třeba všechna tajuplná místa navštívit v jednom dni, rozdělte si je do několika procházek. Slepá mapa, pravidla a pouzdro na karty Stínadla II. jsou ke koupi v pokladně domu U Zlatého prstenu.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.