Tipy na víkend v Praze: čeká vás svátek divadel, dětský filmový festival nebo vepřové hody

19. listopad 2021

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Noc divadel 2021

  • sobota 20. listopadu, různá místa

V sobotu vás čeká opravdový divadelní svátek, na mnoha místech v Praze i po celé republice se koná Noc divadel. Devátý ročník akce má podtitul Fresh Air a zúčastněná divadla představí například čerstvé novinky, novátorské přístupy či reflexi pandemické situace, která citelně zasáhla živou kulturu. Kromě divadelních představení se můžete těšit na workshopy, diskuze s tvůrci a oblíbené prohlídky zákulisí. Například Národní divadlo si připravilo speciální prohlídky budovy s baterkou v ruce. Do akce se zapojila třeba i Městská knihovna v Praze. Jako hlavní festivalové infocentrum se po roční přestávce otevře Institut umění – Divadelní ústav v Celetné ulici.

Malé oči

  • sobota 20. a neděle 21. listopadu, Kino Aero, Bio Oko

Víkend bude patřit i filmu, tento program je však určen speciálně pro malé oči. Osmý ročník dětského filmového festivalu vás zavede do žižkovského kina Aero, druhým místem je potom holešovické Bio Oko. Letošní podtitul Čáry, kouzla, magie naznačuje tematické ladění filmů. Kromě projekcí se konají také animační a zvukové dílny, výstava filmových plakátů a specialitou bude tzv. Kino všemi smysly. Jedinečná šance podívat se v kině na místa, kam se běžný divák nedostane – od pokladny, přes kavárnu, sál až po promítací kabinu.  

Vepřobraní na Náplavce

  • neděle 20. listopadu, Smíchovská náplavka

V sobotu mezi 10. a 18. hodinou vás přiláká na Smíchovskou náplavku vůně čerstvě připravovaného masa. Vepřové hody budou ve znamení zabijačkových specialit, dobrot z udíren, pečených pochoutek a dalších pokrmů. Nebude chybět třeba guláš, pelmeně, maďarská mangalica nebo iberijská šunka. Zkrátka akce pro všechny milovníky masa.

Vepřová pečeně potěší nejen žaludek, ale také oči (ilustrační foto)
autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.