Thun není tak slabý, varuje Ščasný. Zápasu předcházely týdny sledování

20. srpen 2015

Při ideálním scénáři by mohl mít český fotbal příští čtvrtek čtyři účastníky skupinové fáze Evropské ligy. Fotbalisté Plzně, Liberce, Jablonce a Sparty ale musí zvládnout závěrečnou část kvalifikace. Úvodní zápasy se hrají dnes večer.

„Nic jiného než postup si nepřipouštím. Nicméně nesmíme podcenit ani nejmenší detail, protože to mužstvo není tak špatné, jak se tu o něm spousta lidí vyjadřuje,“ zůstává opatrný před domácím utkáním proti Thunu trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Švýcarský tým je v tamní lize poslední, letenský klub ale důkladně zkoumal kvality soupeře. Vyslal po losu rychlé zvědy na zápasy Thunu a důkladně se připravoval i u videa.

„Ty zápasy nevidíte jednou, ale víckrát. Zvažoval jsem, jestli nezavolat trenéru Zemanovi, který trénuje Lugano, které s nimi prohrálo. Nakonec jsem se rozhodl, že se spolehneme na naše vlastní informace,“ popisuje sparťanský trenér.

Kluby mají různé zdroje informací, ze kterých mohou načerpat velké množství poznatků. Všechno ale dopředu odvodit nelze. „V době InStatu (statistický program, pozn. red.) si stáhnete jakýkoli zápas a vidíte, co chcete. Ale je hrozně těžké odhadnout jejich sestavu, točí ji ještě víc než my,“ varuje Ščasný.

I přes propracovaný systém přípravy tak poznají nejenom sparťané aktuální možnosti protivníka až v zápase. Ten mezi pražským týmem a Thunem začne v 19 hodin, stejně jako utkání Jablonce na stadionu Ajaxu Amsterdam a Liberce proti Hajduku Split.

O druhých poločasech vás bude informovat Radiožurnál v pořadu S mikrofonem za fotbalem. Na našem webu budeme přenášet zápas Sparty s Thunem a po jeho skončení utkání Plzně s Vojvodinou Novi Sad.

autoři: mva , vman
Spustit audio