Thom Artway: Chci, aby mi víc lidí rozumělo, proto jsem si řekl, že teď budu tvořit jenom v češtině

23. duben 2022

Hostem v našem studiu byl naposledy v roce 2019, od té doby se toho u něj dost změnilo. Písničkář a skladatel Thom Artway se stihl oženit, chystá třetí desku a začal psát a zpívat v češtině. O tom všem si povídal s Lenkou Vahalovou.

Na své třetí desce teprve pracuje, ale v dubnu spatřil světlo světa nový singl Buď se mnou, ve kterém kromě češtiny překvapil i tancem. „Nejsem tanečník, ale poslední měsíc jsem se trochu roztančil. Ondra (Kudyn), který to režíroval, mi našel super choreografku. Naučila mě nějaké základy, protože já jsem nechodil ani do tanečních. A strašně mě to bavilo, každý den jsem trénoval před zrcadlem. Ani to nebyly složité pohyby, ale abych nebyl dřevěný. Je to rozhodně skvěle postříhaný klip,“ směje se Thom.

Koketování s češtinou

Nové album by prý mělo být celé v češtině, dříve by ho to vůbec nenapadlo, protože v angličtině se cítí dobře, ale věci se mění. „Jezdíme nejvíc po koncertech v Česku a většina těch lidí nerozumí, o čem zpíváme. A mě to začalo vrtat hlavou. Ne, že bych to předtím nevěděl, ale začal jsem si to víc uvědomovat a začalo mi to víc vadit. Chci, aby mi víc lidí rozumělo. A další věci, třeba poslouchám víc české hudby, taky chci, aby mi mamka konečně rozuměla. Takže jsem na to trochu změnil názor, teď jsem si řekl, že budu tvořit jenom v češtině.“

Pandemie koronaviru i jemu na chvíli zastavila profesní život. Jak trávil čas, kdy nemohl koncertovat? „Chodil jsem pomáhat na stavbu tchánovi, který má firmu. Tam jsem byl dva měsíce, měl jsem fyzický pohyb a placenou práci. A ve druhé vlně jsem chvilku jezdil a rozvážel jídlo. Potřeboval jsem přijít na jiné myšlenky a to byl skvělý způsob, bylo to super.“

14. května se v Riegrových sadech koná koncert, kterým Český rozhlas oslaví 99 let. Jedním z hlavních účinkujících je právě Thom Artway.

Kde jinde bude v nejbližší době koncertovat? Účastnil se také Songwriting campu, co přesně je to za akci? Jak skládá písničky? A v čem se liší zpívání v angličtině a češtině? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Lenka Vahalová ,

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.