Termín zákazu skládkování se blíží a obce v Olomouckém kraji stále nemají žádné řešení

14. květen 2017

Obce v Olomouckém kraji zatím marně řeší, jak se připravit na zákaz skládkování. Téměř 150 se jich proto sdružilo do spolku, který hledá nejlepší variantu. Loni začal jednat se soukromým investorem, který by mohl v kraji postavit zařízení na využití odpadů. Zároveň s tím plánuje spolek postavit několik překladišť, odkud bude dotříděný odpad svážet ke zpracování. Za celý rok se ale nic nezměnilo.

„Obce, včetně kraje, nemají v současné době finanční prostředky. Proto byla debata o tom, že se nechá vybudovat koncovku energeticko-privátnímu sektoru,“ takto problém loni vysvětlila Zuzana Ochmanová ze Spolku odpady Olomouckého kraje. Ten dodnes pracuje na studii, která by umožnila takové zařízení v kraji postavit.

„Tato studie je těsně před dokončením. Víceméně prokazuje, že na území Olomouckého kraje nejsou místa, kde by se dalo toto zařízení bez nějakých velkých problémů postavit. Uvidí se, jak se rozhodnout ostatní členové spolku, protože kraj je jen jedním z jeho členů,“ říká náměstek olomouckého hejtmana Milan Klimeš z hnutí ANO.

Dodává, že bez takového zařízení nemůžou vznikat ani překladiště. Dotací na jejich stavbu ale bude stále méně. Podle Jaromíra Manharta z Ministerstva životního prostředí přijde jedna z posledních větších výzev už letos v srpnu. Spolek je proto v časové tísni.

„Je to výzva, kde bude skutečně alokováno velké množství peněz a poběží kvůli některým složitějším technologiím až do ledna roku 2018. Je potřeba, aby se začaly obce a města postupně připravovat,“ říká.

Obce ani firmy ale zatím nemají jistotu v zákoně o odpadech. Ten má upřesnit například zvýšení skládkovacího poplatků a další změny.
Podle Manharta platit až od roku 2019.

Náměstek Klimeš dodává, že pokud se spolku nepodaří zajistit vlastní továrnu na zpracování odpadů, může zvážit jeho odbyt do Polska. Obává se, ale že ceny za jeho zpracování budou mnohem vyšší, než u nás.

autor: sol
Spustit audio