Tereza Černochová - nejenom dcera slavného otce

2. duben 2015

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Tím byla zpěvačka TEREZA ČERNOCHOVÁ, která připomněla nejen své někdejší angažmá v dívčím triu Black Milk, ale především svou sólovou dráhu. Došlo i na zahraniční muziku, kterou ráda poslouchá.

Pražská rodačka Tereza Černochová (narozena 13. července 1983) je dcerou výjimečného rokenrolového, swingového, popového a muzikálového interpreta Karla Černocha (1943 – 2007), kterému jsme 2. října v přímém rozhlasovém přenosu Reginy a regionálních studií Českého rozhlas z Malého sálu pražského Paláce Žofín udělili cenu Legenda Nočního proudu In memoriam. Tu převzala právě jeho dcera Tereza, která poté za doprovodu kytaristy Jiřího Pertla zazpívala z repertoáru svého otce nesmrtelnou písničku Jiřího Lahody a Michaela Prostějovského Nářek převozníka.

V říjnu roku 2000 se při natáčení v televizi potkaly Tereza Černochová, Helena Zeťová a Tereza Kerndlová. V dubnu následujícího roku vytvořila tato trojice vokální skupinu Black Milk, jejíž první album Modrej dým vyšlo v červnu 2002. V témže roce získala trojice Českého slavíka v kategorii Objev roku. V roce 2003 pak trio vydalo album Sedmkrát. Ale hned v následujícím roce začaly v kapele osobní rozbroje a na jaře roku 2005 se mladé zpěvačky rozhodly dosavadní úspěšnou spolupráci definitivně ukončit.

Cenu In memoriam převzala Tereza Černochová za svého otce Karla Černocha.

V roce 2007 Tereza Černochová představila v produkci Romana Holého své debutové sólové album Small Monstrosities. A právě frontman kapel J.A.R. a Monkey Business „může“ za její pěvecké znovuzrození, když ji před dvěma lety přizval do svého vedlejšího hudebního projektu G-Point Hunters. Sólovou kariéru totiž Tereza nechtěla nijak uspěchat. Postupně vylepšovala svůj vokál, jak díky zpívání v G-Point Hunters, tak v další kapele, jazz-funkovém uskupení Takin’ Off, kde je sama mezi deseti kluky. Začala také navštěvovat hodiny zpěvu a o muzice neustále diskutovala s Romanem Holým. Postupně tak vykrystalizoval její repertoár. Zpěvačka, mezi jejíž oblíbence patří Prince, Michael Jackson, Stevie Wonder či Aretha Franklin, prostě začala díky Romanu Holému objevovat jiné hudební světy.

Už v dobách Black Milk bylo patrné, že Tereza Černochová má odlišné hudební choutky než její souputnice z kapely a že se nemíní věnovat pouze prvoplánově projektovanému chytlavému popu. Po slibném začátku s Black Milk stojí nyní Tereza Černochová znovu na startu. Ráda by si postavila svou vlastní kapelu, se kterou by mohla vyrazit na koncerty, kde by nabídla nové písně svého zpěvníku – samozřejmě v živém provedení.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka