Taxikáři a úředník dostali tresty za předražené jízdné. Čeká je podmínka a pokuta

18. prosinec 2019 13:50

Obvodní soud Prahy 1 po třech letech rozhodl o podmínkách pro bývalého úředníka magistrátu a skupinu pěti taxikářů. Zákazníkům účtovali až sedmkrát vyšší jízdné, než povoluje magistrát. Úředník taxikářům za úplatek podával informace o kontrolách.

Většina taxikářů dostala podmíněné tresty na 18 měsíců s odkladem na dva roky, a to za podvod a podplácení. K tomu také peněžité tresty ve výši 55 a 60 tisíc korun.  Bývalému úředníkovi magistrátu soud vyměřil za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku podmíněně tři roky s odkladem na pět let, peněžitý trest 100 tisíc korun a zákaz činnosti na pět let. Naopak taxikáři se můžou ke své práci vrátit a vrátí se jim i zabavená auta. Soudkyně Helena Králová mimo jiné uvedla, že snaha taxikářů v boji za reálnou cenu jízdného musí být vedena legální cestou - tím se totiž taxikáři hájili. Rozhodnutí není pravomocné. Úředník se na místě odvolal a taxikáři si až na jednoho nechali lhůtu na podání odvolání.

Co se stalo

Tři taxikáři podle obžaloby po dobu nejméně osmi měsíců v roce 2015 zákazníkům účtovali několikanásobně vyšší jízdné, než tehdy nařizoval magistrát. Tedy místo 28 korun taxikáři požadovali třeba až 200 korun za jeden kilometr jízdy. Další dva pak podle spisu organizovali výběr úplatků pro úředníka z magistrátu, který tehdy pracoval jako referent v oddělení pro kontrolu taxislužby a měl taxikáře varovat před plánovanými kontrolami. Všichni dnes zopakovali, že vinu odmítají. Taxikáři ale už dříve přiznali, že si vyšší jízdné účtovali, hájili se ale tím, že zákazník vždy o ceně věděl dopředu a souhlasil s ní.

autoři: Vojtěch Šrámek , jp
Spustit audio