Tančící dům v Praze získala společnost realitního podnikatele Václava Skaly

12. prosinec 2013

Tančící dům, jedna z nejznámějších architektonických budov v Praze, má nového majitele. Dům koupila firma Pražská správa nemovitostí podnikatele Václava Skaly. O prodeji slavné budovy se mluvilo už dlouho a podle makléřů je to jeden z nejvýznamnějších realitních obchodů současnosti.

Cena transakce zatím není známá. Podle deníku E15, který o tomto velkém realitním obchodu píše, ale výrazně překonala původní očekávání. Nestačila prý ani nabídka jiné developerské společnosti, která za Tančící dům nabízela čtvrt miliardy korun.

V budově jsou nyní převážně kanceláře, je tam i kavárna a restaurace. Jak s budovou naloží nový majitel, zůstává otázkou. Někteří architekti už dříve říkali, že tyto budovy se navrhují s konkrétním záměrem a většinou pro komerční využití. Je tedy možné, ale zatím nepotvrzené, že Tančící dům bude mít například kulturní zaměření. Podle odborníků může nabídnout třeba galerie.

Hodnota slavných budov, jako je právě Tančící dům, se podle makléřů určuje v zásadě podobnými faktory, jak tomu je při sestavování ceny jiných velkých nemovitostí. Je to zejména hodnota pozemku. Odborníci dále sledují stav a velikost nemovitosti. Zaměřují se i na kvalitu životního prostředí, ve kterém se budova nachází.

Tančící dům podle deníku E15 připoutal pozornost několika desítek investorů. Podle zdroje deníku z realitního trhu to byli většinou čeští zájemci. Významnou realitní transakci si ale připíše podnikatel Václava Skala. Ten v současnosti žije v Monaku a dříve neúspěšně působil v bankovnictví.

Podle informací serveru Motejlek.com vlastní nemovitosti v různých koutech světa. Skalova společnost funguje tak, že ve větším množství nakupuje a poté podle serveru rozprodává bytové objekty a činžovní domy, především v Praze.

autor: jbe
Spustit audio