Taky vozíte ještě zabalenou lékárničku v kufru auta? Je na čase ji rozbalit

4. srpen 2014
Zprávy

Ptát se, jestli máte v autě autolékárničku, by asi bylo zbytečné. Podívali jste se ale někdy dovnitř? Nebo autolékárničku vozíte v kufru ještě v původním obalu? Pokud jste souhlasně pokývali na druhou z otázek, pak byste měli věnovat pozornost následujícímu příspěvku. Jak se přesvědčila reportérka Veronika Neprašová, ne každá autolékárnička vám v krizové situaci pomůže.

Všechny autolékárničky splňují aktuální požadavky dané zákonem. I tak se ale od sebe liší. Jak poznat tu, která nám v případě potřeby skutečně poslouží, se Veronika zeptala lektorky první pomoci Lucie Pelčákové, která vyskládala na stůl šest různých autolékárniček. A už první rozdíl, v balení , se ukázal jako klíčový.

Obsah autolékárniček ať už ve formě plastové krabičky, nebo ve formě tašky bývá ještě navíc zabalen

„Buď je autolékárnička ve formě plastové krabičky, nebo ve formě tašky. Taštičky se zipem jsou skladnější, protože jsou měkké. Plastové krabice jsou tvrdší, ale zároveň jsou odolnější. Z praxe vyplynulo, že když je člověk v panice a klepou se mu ruce, může mít s otvíráním plastových krabic problém. U taštiček se zipem může nastat problém v tom, jak člověk pospíchá a klepou se mu ruce, může utrhnout zip, případně se mu zip zasekne,“ vysvětluje Lucie Pelčáková.

Abyste proto v případě skutečné krizové situace neplýtvali vzácnými vteřinami při hledání správného fígle, doporučuje Lucie si lékárničku před uložením do auta rozbalit.

„Tahle lékárnička má na zipu speciální pojistku. Toho si člověk asi normálně ani nevšimne. Představte si, že jste u autonehody, lidé krvácí, křičí, pláčou, vám se rozklepou ruce a zjistíte, že ten zip nejde otevřít, protože je zajištěný platovým zavíráním.“

Dalším velkým tématem je obsah autolékárničky. Ten je všude stejný, ale zdaleka ne všude stejně kvalitní.

„Rukavice, které tady vidím, se domnívám, jsou tak tenoučké, že když s nimi budeme pracovat, dojde k protržení a jako ochrana před infekcí a potřísněním od krve nebudou stačit,“ říká primář pražské záchranky Jiří Danda.

Leták o první pomoci už povinnou součástí autolékárniček není, přesto ho stále v mnoha z nich najdeme

Jeho slova se vzápětí naplňují, když latexová rukavice při pokusu o nasazení praská. Obecně je ale primář Danda s obsahem autolékárniček spokojený.

„Laik má omezené možnosti. Kufr, kde bude 20-30 věcí, nemá cenu, laik je stejně nebude umět použít,“ dodává.

Leták o první pomoci už povinnou součástí autolékárniček není, přesto ho stále v mnoha z nich najdeme. Jenže i když to tak na první pohled nevypadá, v reálu může být spíš na škodu.

„Tento letáček je opravdu zaplněný informacemi. Například u oživování se dočtu, že mám zahájit nepřímou srdeční masáž, viz obrázek 3. Tak hledám obrázek 3, na této straně není, takže hledám, kde je,“ zjišťuje reportérka Veronika.

„Rozhodně bych v této situaci zavolala záchrannou službu, kterou stejně budeme volat. Při té příležitosti nám operátor poradí,“ říká Lucie Pelčáková.

Pokud tedy vaše lékárnička odpočívá kdesi v útrobách vašeho auta dosud nerozbalená, určitě si ji doneste domů a tam ji v klidu rozbalte a prozkoumejte. V klíčových chvílích, kdy jde o život, to totiž ušetří čas, který může rozhodnout o něčím životě nebo smrti.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu