Svými fotografiemi ukazovala duši Ameriky. Ve třetí knize se fotografka Marie Tomanová vrací do rodného Mikulova

16. listopad 2022 09:41

Svými portréty mladých Američanů udělala fotografka Marie Tomanová doslova díru do světa. A v zahraničí uspěla se svým otevřeným a odvážným pojetím více než doma. Ve své nové knize, kterou v pondělí 14. listopadu pokřtila v pražské Fotograf Gallery, se vrací ke kořenům v rodném Mikulově.

Z rodné mikulovské farmy se Marie Tomanová v roce 2011 vydala až do Spojených států. Fotografie v publikaci It Was Once My Universe ukazují období, kdy se po osmi letech vracela domů.

„Člověk si to hrozně vysní, osm let jsem čekala, až mi přijde ta zelená karta v obálce do schránky. Ten opravdový návrat do reality byl úplně jiný. Člověk si uvědomí, jak moc se změnil, ten domov ale zůstal skoro stejný,“ vzpomíná autorka.

Byla to především její maminka, za kterou se vracela a kterou označuje za středobod svého vesmíru. Na fotkách ji ale Marie téměř nezobrazuje, nechtěla překročit maminčinu komfortní hranici.

„Hodně jsem fotografovala všechno to, co ten domov pro mě představuje. Ať už jsou to ty dvě židle, na kterých máma a můj nevlastní táta vždycky sedí.“

Snímky vznikly mezi 16. prosincem 2018 a 5. lednem 2019 a vypovídají o určitém pocitu ztracenosti, který návrat ze zahraničí provázel.

„Dívat se skrz hledáček na můj domov a být fascinovaná nejvíc běžnými věcmi, které by mě před těmi osmi lety vůbec nezajímaly, je strašně krásný a je v tom pro mě hrozná síla.“

Jaké jsou reakce na její fotografie? A proč je návrat domů velké téma? Poslechněte si celý rozhovor s Marií Tomanovou.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související