Svoji One Man Show začíná Rudy Linka vždy hudbou. Jinak bych asi nebyl schopný na to pódium vylézt, vtipkuje

17. březen 2022

Prvním hudebním nástrojem, který držel ve svých pěti letech v ruce, byly housle. Pak se dostal ke hře na kytaru. Tu dokonce studoval na prestižní Berklee College of Music v Bostonu. Hrál s nejlepšími muzikanty světa, jeho druhým domovem je New York. Ale miluje i čas strávaný na chalupě na Šumavě. Skladatel a špičkový jazzový kytarista Rudy Linka naší létající redaktorce například prozradil, proč se rozhodl dělat svojí One Man Show.

Koncept pořadu One Man Show - Mezi řádky vychází z Rudyho knihy Na cestě domů...vždycky. Během večera vezme diváky na výlet do svého světa a s humorem je seznámí s tím, co ho v životě nejvíc inspirovalo. Jak přiznává, být na jevišti sám je někdy náročná disciplína. „Ta show vždycky začíná tím, že přijdu a mám tu kytaru. Zahraju dvě věci a uklidním se, protože jinak bych asi nebyl schopný na to pódium takhle vylézt,“ směje se.

Rudy Linka a Sabina Vosecká

Hudba k němu neodmyslitelně patří a promítá se do všeho, co dělá. Ať už je to pořad pro Českou televizi, ve kterém ho muzikanti navštěvují na jeho šumavské chalupě, nebo bývalý rozhlasový pořad Přímá linka Rudy Linka.

Čtěte také

„Ten pořad v rozhlase jsem měl daleko radši než ten v České televizi. Jak na tebe namíří kameru, tak je tam plno lidí, všechno se musí připravovat a najednou všechno musí klapnout. A pak se to edituje a jde pryč nejenom to špatné, ale i to dobré. Myslím, že je to moje srdce jazzového muzikanta, mně se líbí chyby, když se něco dělá živě. Připadá mi to lidské.“

V Praze bude Rudy Linka s pořadem One Man Show - Mezi řádky k vidění 17. března a 6. dubna, další termíny ZDE.

Poslechněte si celý rozhovor, který natočila naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.