Světové melodie v podání Felixe Slováčka

15. leden 2015

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal klarinetista, saxofonista, skladatel a dirigent Felix Slováček, který na sklonku uplynulého roku křtil hned dvě alba. Jednak vlastní sólovku světoznámých melodií nazvanou prozaicky World Melodies, jednak album Ladi Kerndla nazvané That Face, na kterém zpěváka doprovází Slováčkův big band.

Zlínský rodák Felix Slováček, vlastním jménem Antonín (narozen 23. května 1943), se kromě působení v oblasti populární hudby uplatňuje rovněž jako interpret klasického klarinetového repertoáru. Jeho manželkou je herečka, zpěvačka a moderátorka Dagmar Patrasová. Dcera z prvního manželství René Slováčková je herečka.

Felix Slováček působil v Orchestru Karla Vlacha, byl dlouholetým sólistou Orchestru Ladislava Štaidla (1969-1986) a poté se stal šéfdirigentem Tanečního orchestru Československého rozhlasu. Dnes řídí svůj vlastní big band. Vystupoval s mnoha dalšími kapelami (mj. Big Band Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln).

Miloš Skalka a Felix Slováček

Jako interpret vážné hudby vystupoval Felix Slováček s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí, spolupracoval například s European Community Chamber Orchestra, Slovenskou filharmonií, Drážďanskou filharmonií či Symfonickým orchestrem hesenského rozhlasu.

Felix Slováček má na kontě více než pět stovek nahraných titulů a téměř dva miliony prodaných zvukových nosičů. Nové sólové album World Melodies přináší nahrávky čtrnácti světoznámých skladeb, jež pro sólistu Felixe Slováčka (saxofon, klarinet) aranžoval Vladimír Popelka, který také v karlínském rozhlasovém Studiu A řídil Orchestr Golden Strings. V soupisce skladatelů najdeme jména jako Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, Jacques Offenbach, Franz Schubert, Giuseppe Verdi, Nikolaj Rimskij Korsakov či Petr Iljič Čajkovskij.

That Face Ladi Kerndla

Disk nazvaný That Face přináší v podání Ladi Kerndla a Big bandu Felixe Slováčka vesměs jazzově zabarvené standardy (mj. C´est si bon, Choo-choo boogie, Teach me tonight, Besame mucho, They can´t take that away from me), nechybí však ani všeobjímající balada Lionela Ritchieho Hello či nádherná milostná píseň Billyho Prestona You Are So Beautiful, kterou celosvětově proslavil nedávno zesnulý Joe Cocker.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.