Světové kapely míří do Česka, vystoupí Imagine Dragons nebo Iron Maiden. Koncertů po pandemii přibývá, chybí ale lidé a technika

18. květen 2022

Po covidové pauze zažívá Česko doslova nápor koncertů zahraničních kapel. A jména jsou to zvučná - v Praze zahráli Rammstein, už příští týden vystoupí američtí Tool nebo Scorpions a na konci měsíce bude odložený koncert kapely Korn. V dalších měsících dorazí Guns N´ Roses, Imagine Dragons, Iron Maiden nebo Jack White. Jenomže během pandemického období hodně lidí z oboru odešlo a peněženky fanoušků nejsou bezedné.

Čtěte také

„Já na to skoro zapomněla, že koncert vůbec bude. Lístek mi ležel na stole, pak si jen říkám - budou v Praze, beru vstupenky a jdu. Já je zase mám dva roky koupené a čekala jsem, protože se asi třikrát měnily termíny,“ popisují Petra s Natálií, které na koncert kapely OneRepublic přijely z Tábora. Naznačují tím jednu z kuriózních situací, se kterou se teď někteří promotéři setkávají.

„Vím, že proběhly nějaké koncerty, kde bylo vyprodáno. Bylo 800 lístků, ale najednou se objevilo 600 lidí. Každý pátral po tom, kde těch 200 lidí je, no a člověk dojde k tomu, že spousta lidí ten koncert vzdala, zapomněla na to nebo neměli čas,“ říká tour manager Martin Bistrai.

Imagine Dragons

Ukazuje se také, že lidé lístky spíše nevraceli, doufali, že se jednou na svou oblíbenou kapelu podívají. Nicméně vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině a celkovému zdražení energií a služeb je už teď jasné, že ne všechny koncerty budou vyprodané. Navíc cena vstupenek vzroste.

Martin Bistrai potvrzuje, že platy lidí, kteří se kolem pořádání koncertů pohybují, stouply. Svou roli hraje i to, že prověřené týmy se během covidu rozpadly a lidé si našli jinou práci.

„Rok 2019 v kultuře byl extrémní nápor a my jsme po dvou letech vklouzli do podobné situace, ale ubylo lidí a ubylo techniky, která se musí znovu doplnit. Musí se dokoupit vozidla, autobusy, dokonce letadla. Ty zásobníky se začínají znova nabíjet.“

Koncert kapely Iron Maiden (archivní foto).

S pořádáním koncertů na konci února zamíchalo také napadení Ukrajiny Ruskem. Řada nejmenovaných amerických kapel svá turné po Evropě zrušila ze strachu z války. Během následujících měsíců se ukáže, zda se promotéři, fanoušci a umělci opět dokážou sladit.

Spustit audio