Stvořil Rumcajse i Večerníčka. Nová výstava ve Ville Pellé ale ukazuje, že Radek Pilař netvořil jen pro děti

27. říjen 2021

Radek Pilař 90 – tak se jmenuje velká retrospektivní výstava k umělcovým nedožitým devadesátinám. Navštívit ji můžete v Galerii Villa Pellé v Dejvicích.

Radek Pilař proslul jako tvůrce jedné z nejpopulárnějších postaviček českých animovaných večerníčků o loupežníku Rumcajsovi, jeho ženě Mance a synkovi Cipískovi. Jak ale připomíná kurátor výstavy Pavel Ryška, Pilař je i tvůrcem samotné ikonické večerníčkové znělky. „Už jako úspěšný ilustrátor dětských knížek a spolupracovník Československé televize ho dramaturgie oslovila ve chvíli, kdy dostala zadání rozšířit televizní programovou nabídku pro nejmenší a začala pracovat na nedělní pohádce pro děti. A Radek Pilař měl příležitost navrhnout výtvarnou podobu znělky.“

Čtěte také

Největší popularitu však Pilař získal právě ztvárněním loupežníka z lesa Řáholce. Jak moc se tvůrce ve své postavě viděl? „Možná se s ní tak trošku identifikoval a určitě ji měl rád. Skutečně mu poskytla spoustu profesních možností, dovolila mu zazářit a vyniknout. Na druhou stranu, když neustále požadoval v nějakém určitém směru kvalitní výkon, tak bych řekl, že mu to později bránilo v experimentování nebo touze nacházet další cesty k pohyblivému obrazu,“ odhaduje kurátor.

Netvořil jen pro děti

Radek Pilař se ale nezabýval jen tvorbou pro děti. Na výstavě ve Ville Pellé najdou návštěvníci díla z rodinného archivu, která nejsou běžně k vidění. „Možná budou pro návštěvníky výstavy překvapením obrazy z 1. poloviny 60. let. V roce 1961 měl Radek Pilař možnost nahlédnout za železnou oponu – vycestovat do Nizozemska a prohlédnout si výstavu avantgardních malířů ze skupiny Cobra. Důraz Cobry na spontánní projev a na dětskou fantazii rezonoval s tou Pilařovo touhou po čistotě dětské fantazie a bezprostřednosti,“ vysvětluje kurátor Pavel Ryška.

Výstava Radek Pilař 90 představí i umělcovy experimenty s videoartem. Ve Ville Pellé ji můžete navštívit až do 20. února příštího roku.

Obraz Radka Pilaře
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.