Studenti z Gymnázia Opatov sestrojili unikátní přístroj na pozorování radioaktivních částic

7. duben 2014
Zprávy

Pražské Gymnázium Opatov má unikátní učební pomůcku. Dva maturanti tam po vzoru nositele Nobelovy ceny Charlese Wilsona sestrojili mlžnou komoru. Její pomocí se dají pozorovat stopy částic, které se běžně nachází všude kolem nás. Tento přístroj se v České republice vůbec nevyrábí, v sousedním Německu stojí tři miliony korun. Mladí studenti ho ale dali dohromady za zhruba 80 tisíc.

„Mlžná komora má dvě části. Můžeme si to představit jako v dolní části bílou bednu a na ní skleněná akvária, která jsou průhledná, a v jejich centru se nachází černá hliníková deska. Na ní jsou páry isopropanů,“ popisuje přístroj jeden z konstruktérů Ondřej Zbytek.

„Můžeme se podívat, jak se nám tady hemží mlžné stopy. To jsou stopy radioaktivního záření, které je běžně kolem nás, ale my ho normálně nevidíme. A tahle mlžná komora ho dokáže zviditelnit,“ objasňuje gymnazista.

Spolu s Ondřejem Svobodou pracovali na mlžné komoře s finanční pomocí jiných vědeckých institucí a soukromých dárců od roku 2011.

Ačkoliv cena přístroje je vzhledem k nulové konkurenci velmi vysoká, zpeněžit ho nechtějí. Věnují ho vlastní škole.

„Vhodné pomůcky k demonstraci jaderné fyziky neexistují. A právě můžu říct, že jsme jediná střední škola v České republice, která vlastní díky nám mlžnou komoru tohoto typu a bude moci vyučovat studenty praktickou jadernou fyziku,“ říká Ondřej Zbytek.

A co studenty k sestrojení přístroje přivedlo? „Nás to baví a je to úžasná věc. Když to poprvé vymyslel Wilson, tak to vlastně byla nejvyšší vědecká činnost a teď si můžeme postavit i my,“ dodává Ondřej Svoboda.

Oba mladé vědce čeká za pár týdnů maturita. Jejich kroky by pak měli vést na matematicko-fyzikální fakultu za dalšími objevy a pokusy.

autor: ank
Spustit audio