Strava v prvních 3 letech života rozhoduje o budoucím zdraví člověka

6. červen 2014

Stravování dětí v prvních 3 letech života ovlivní jejich zdraví po celý život. Pokud dostanou vyváženou stravu, mohou v dospělosti odolávat civilizačním chorobám, jako je například nadváha, cukrovka nebo srdečně-cévní onemocnění. V pořadu Třináctka Plus o tom hovořil gastroenterolog Jiří Bronský z Pediatrické kliniky 2. LF UK ve FN Motol.

Jiří Bronský je zároveň spoluautorem Iniciativy 1000 dní do života, která upozorňuje na tzv. nutriční programování, což je souhrn pravidel a doporučení, jak správně živit malé dítě.

Podle docenta Bronského předurčují zdraví našich potomků v dospělosti geny pouze z 20 procent. Zbylých 80 procent je výsledkem vlivu okolních faktorů, hlavně životního prostředí a stravy v raném věku.

Docent Bronský mluvil také o výzkumu, který prováděla Česká pediatrická společnost na více než osmi stovkách českých dětí ve věku od 6-ti měsíců do 3 let.

Výzkum odhalil, že děti dostávají přiliš cukru, soli i nevhodných tuků a také nedostatek zeleniny.

Podrobnosti si poslechněte v pořadu Třináctka Plus, který jsme vysílali 3. června 2014.

Spustit audio