Stožáry velmi vysokého napětí, které na Rakovnicku minulý týden strhla vichřice, už nahradilo nové, provizorní vedení

1. říjen 2018 15:09

Vichřice strhla před týdnem u Krušovic na Rakovnicku celkem šest stožárů velmi vysokého napětí. Bez elektrického proudu zůstaly tisíce domácností. Energetici tehdy převedli do oblasti elektřinu z jiných větví sítě a dodávky proudu tak obnovili. Zároveň dokončují nové, provizorní, vedení, tak aby elektřina znovu vedla po své obvyklé trase.

„Ty nové, provizorní stožáry nejsou jednak zapuštěné do země, jejich základnu tvoří dva sloupy - kvůli stabilitě a ukotvené jsou navíc silnými železnými lany. Celkem tady energetici postavili asi třicet sloupů, ve dvou řadách, na přibližně kilometr a půl dlouhém úseku,“ hlásí z místa redaktor Českého rozhlasu.

Práce trvaly necelý týden, a to i proto, že technici si museli ke zhrouceným konstrukcím vybudovat příjezdové cesty, navozit materiál, ale třeba i čekat na posouzení statiků a projektantů. Původně bylo podle jeho slov totiž v plánu jen opravit ty méně poškozené stožáry, nakonec se ale musely úplně vyměnit všechny. Ty nové prozatímní konstrukce teď přivádí do oblasti proud z jiných větví elektrické sítě. Přepojovat na tu obvyklou síť by se měly v noci z úterý na středu.

U Krušovic na Rakovnicku spadlo kvůli silnému větru šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí do křižujícího vedení napětí, které se také přetrhalo.

Obyvatelé by plánované přepojení podle energetiků pocítit neměli, přepojení. Je to prý otázkou několika okamžiků, ale preventivně bude prováděné v noci. „I proto je provizorní vedení ve dvou řadách, technikům by to mělo usnadnit a urychlit práci na přepojení na původní trasu elektřiny. Nové, trvalé stožáry by měly stát v prosinci,“ dodal redaktor.

Nové stožáry budou vyráběné na míru a musí se projektovat podle podmínek v daném místě. Druhou věcí jsou přípravné práce. Pro ty permanentní stožáry se musí například vyhloubit a vybetonovat základy. Lidé by ale žádné změny v dodávkách elektřiny, podle energetiků, už pocítit vůbec neměli.

Spustit audio