Stíhání celého hnutí za kauzu Dozimetr je právní nesmysl, kritizuje Vondráčkův návrh poslanec STAN Vlček

29. červen 2022

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček navrhuje stíhání hnutí STAN za napojení některých jeho členů na korupční kauzu Dozimetr. Lze ale počínání jednotlivců přičítat na vrub celé straně? Lukáš Vlček (STAN) to odmítá a návrh považuje za součást opozičního boje.

„Taková žaloba na místě není, konzultovali jsme to s experty na trestní právo. Je to součást opoziční strategie před volbami, ale i tady se vrtí psem, protože předsedu ANO Andreje Babiše čeká v září soud,“ uvádí v Pro a proti člen předsednictva hnutí STAN Lukáš Vlček.

Čtěte také

Poslanec ANO Radek Vondráček prý jen konstatuje znění zákona o trestně právní odpovědnosti právnických osob. „To, že se tento zákon vztahuje na všechny právnické osoby, je fakt. Takže i politické hnutí může být trestně stíháno.“

„Je tu ale otázka přičitatelnosti, tedy jestli ty osoby spáchaly trestnou činnost a souvisí to s jejich postavením v hnutí STAN. Každopádně za takové situace je tu kolosální střet zájmů ministra vnitra Víta Rakušana,“ dodává Vondráček.

Okamžitě jsme vyvodili politickou a stranickou odpovědnost.
Lukáš Vlček

Vlček ale opakuje, že po konzultaci s odborníky na trestní právo je takové stíhání nesmyslné. „A jde skutečně jen o odvedení pozornosti hnutí ANO od jejich vlastních kauz. Mluví-li Vondráček o kolosálním střetu zájmů, tak ať si všichni odpoví sami, kdo tady kolosální zájem má.“

Politicky zadané stíhání Babiše

Jako selhání jednotlivců to nevypadá, komentuje Hlubučkův případ Vondráček. „O selhání jednotlivce jde a okamžitě jsme vyvodili politickou a stranickou odpovědnost,“ namítá Vlček.

„Dnes už bývalý ministr Gazdík i pan Polčák udělali obrovskou politickou chybu, stýkali se, s kým neměli, i když nejsou nijak trestně stíháni. Nám situace není lhostejná a naše kroky jsou okamžité,“ hájí své hnutí Vlček.

Lidé z okolí ministra vnitra pořádají kokainové večírky a systematicky kradou v městských a krajských firmách.
Radek Vondráček

Vondráček ale odmítá srovnání kauz obžalovaného bývalého premiéra Babiše s kauzou Dozimetr. „Tady organizovaný zločin prorůstá s politikou. Kauzy jsou neměřitelné, nepoměřitelné. Stíhání Andreje Babiše je od začátku politicky zadané.“

Čtěte také

Podle místopředsedy ANO se Vít Rakušan znevěrohodnil také svým příspěvkem na Twitteru, v němž prý vyhrožuje představiteli opozice Babišovi. „Lidé z okolí ministra vnitra pořádají kokainové večírky, systematicky kradou v městských a krajských firmách a to ještě nejsme u konce," tvrdí Radek Vondráček.

„My zastáváme zásadu padni, komu padni. Proto i naše reakce, jak jsem dokázali, jsou okamžité. Není důvod k jakýmkoliv změnám ve vládě. Ministr vnitra Rakušan má podporu celého hnutí a i policistů, kteří sami vyloučili politické tlaky při vyšetřování kauzy,“ uzavírá Lukáš Vlček (STAN).

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související