Stezky pro in-line bruslení, které by vás mohly bavit

24. červenec 2017

Projeďte se s námi na bruslích Prahou křížem krážem! Vysočany – Hořejší rybník. Krejcárek – hlavní nádraží. Dolní Počernice – Dolní Měcholupy. Horní Počernice – Zeleneč. In-line dráha v Běchovicích. Hlubočepy – Velká Chuchle. Ladronka. Naše reportérka Jolana Nováková objela na bruslích sedm pražských tras vhodných pro bruslaře.

Hlubočepy – Velká Chuchle (3,6 km)

Tramvají dojedete na zastávku Hlubočepy. Podél přírodní památky Barrandovské skály můžete dojet až do Velké Chuchle. Povrch je dobrý, převážně rovina, občas mírné klesání. V Malé Chuchli pojedete chvilku po silnici a musíte prokličkovat přes zpomalovače. Do Velké Chuchle dojedete po vltavském břehu. Pojedete okolo bývalého plaveckého bazénu pod Barrandovskými terasami. A výhled na řeku taky stojí za to.

Krejcárek – hlavní nádraží (asi 3 km)

Z tramvaje vystoupíte na zastávce Krejcárek. Po pár krocích z kopce dolů dorazíte na stezku. Ta vám cestou na hlavní nádraží nabídne výhledy na Libeň, Karlín, k Petřínské rozhledně i na Hrad. A hlavně – projedete se Vítkovským tunelem (je dlouhý asi 300 metrů). Povrch je velmi dobrý a v tomto směru stezka mírně klesá, takže se moc „nenadřete“. Míjíte památník na Vítkově a tam někde vpravo nad vámi je i jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova. Dojedete až k hlavnímu nádraží. Na přemostění Seifertovy ulice můžete pozorovat vlaky, brusle zout nebo se vrátit zase zpátky na Krejcárek.

Dolní Počernice – Dolní Měcholupy (4,3 km)

Dolní Počernice - Dolní Měcholupy, pojedete také okolo retenční nádrže Slatina

Ze zastávky autobusu Lomnická se okolo nové zástavby vydáte na trasu podél Hostavického potoka. Hodně se tu buduje, tak jsme trochu bloudili po štěrkové cestě a až za chvíli narazili na asfaltovou stezku. Nazujete brusle a míjíte dětská hřiště, pak pojedete mezi poli nebo kolem nádrže Slatina. Pozor, na stezce je mnoho kanálů a dvakrát musíte přejet přes silnici. Povrch je docela dobrý, tam, kde jedete pod stromy, leží na cestě jehličí a podobně. V tomto směru je stezka občas mírně do kopce. Nedaleko odtud se 6. května 1757 odehrála slavná bitva u Štěrbohol. Šlo o druhé velké střetnutí sedmileté války na evropském kontinentu.

Vysočany – Hořejší rybník (asi 3 km)

Doporučujeme vystoupit na zastávce tramvaje Starý Hloubětín. Vyběhnout po schodech na přemostění Poděbradské ulice a tam nazout brusle. Projet se můžete nejprve směrem k Hořejšímu rybníku. Tam, u viaduktu, asfalt končí. Pokocháte se pohledem na kachny, které plavou po Rokytce, a hurá zpátky směr Vysočany. Pojedete okolo venkovní fitness stezky u Rokytky, přejedete pár přemostění, projedete novou zástavbou. Povrch je velmi dobrý, takřka po rovině. Jen na konci, po přemostění Freyovy a Ocelářské, poté, co v ostrých úhlech objedete rezidenci Eliška, vás čeká prudký sjezd do parku Pod lávkou. Kdo si na to netroufá, může se vydat zpátky do Hloubětína nebo sundá brusle a seběhne dolů „nožmo“.

Ladronka (4,2 + 1,4 km)

Vystoupili jsme z autobusu na zastávce Štefkova, odtud je to k lavičce, kde se pohodlně přezujete, a taky k in-line dráze, opravdu kousíček. Ale vystoupit můžete klidně i na Vypichu (nebo na dalších místech podél dráhy). Dráha na Ladronce je možná trochu „profláklá“, ale povrch velmi kvalitní a pro toho, kde chce hlavně sportovat, ideální. Uprostřed stojí bývalá usedlost Ladronka. V roce 1688 pozemky koupil hrabě Filip Ferdinand de la Crone, lidově z Ladronu. Nechal tu postavit zájezdní hostinec. Ten dostal jméno po hraběti. Nebo možná vzešlo z italského slova ladrone – lupič. Ať tak či tak, přetrvalo do dnešních dnů. Na Ladronce si můžete vyzkoušet i sport, který jste třeba ještě neznali. Jmenuje se disk golf.

In-line dráha v Běchovicích (333 metry)

Ke sportovnímu areálu Na Korunce doběhnete od zastávky vlaku Praha – Běchovice, autobusu Nádraží Běchovice, či dojedete na kole. Nebo vystoupíte na zastávce autobusu Otakara Vrby. In-line dráha je volně přístupná, zdarma. Ovál má 333 metry, povrch výborný. Uprostřed oválu jsou kurty, nafukovací hala, dřevěná „nudle“ s šatnami nebo občerstvením. A to je dobrý trik, protože když nevidíte na druhou stranu oválu, vlastně vám nevadí, že jezdíte dokola. Místní oddíl tu trénuje v úterý, čtvrtek a pátek asi od 17 do 20 hodin. Otevřeno bývá od 11 hodin, ale po dohodě se správcem třeba i dřív. Až budete mít natrénováno na in-linech, můžete se poslední zářijovou neděli přihlásit do nejstaršího běžeckého závodu v Evropě, Běchovice – Praha, který startuje od běchovického patníku číslo 13 už od roku 1897.

Běchovice, in-line dráha, dlouhá je 333 metry

Horní Počernice – Zeleneč (asi 4 km)

Na hranicích Prahy, tam, kde končí Horní Počernice, můžete nazout brusle a vydat se do Zelenče. My jsme jeli autobusem na zastávku Čertousy, po cestě si z okna busu prohlédli zchátralý barokní zámeček, asi z 18. století. Na lavičce za cedulí, která vás informuje o tom, že opouštíte hlavní město, nazujete brusle. Vyjedete mírný kopec k věži, pokračujete podél Bezručovy ulice, projíždíte okolo zahrádek nových domků v Zelenči. Sem tam jsou umístěná zrcadla, abyste viděli za roh stezky a s nikým se nesrazili. Nakonec (chvíli musíte jet po silnici) dorazíte k takovému trojúhelníku mezi poli, kde můžete jezdit, dokud vám síly stačí. Nebo vystupte na zastávce Zeleneč, obora a brusle nazujte až na této části stezky. Příjemná cesta, povrch kvalitní.

Horní Počernice - Zeleneč, brusle můžete nasadit nedaleko od zastávky autobusu Čertousy

Odvysílané díly si můžete poslechnout v našem archivu.

Krejcárek - hlavní nádraží, trasa je v tomto směru mírně z kopce a dovede vás opravdu až na hlavní nádraží
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.