Štědrovečerní večeři budou mít i lidé bez domova. Pomáhají peníze od dárců

17. prosinec 2021

Do Štědrého dne zbývá přesně týden, lidé bez domova ho ale málokdy tráví tak, jak si Vánoce představujeme my - tedy v teple, suchu, s rodinou u vánočního stromu. Alespoň někteří z nich mají to štěstí, že se na ně dostane sváteční večeře zaplacená z peněz dárců. 

Balíčky se štědrovečerní pochoutkou dostane 373 klientů Charity Holešovice, Armády spásy a Pečovatelského centra Prahy 7. Jedna porce vyjde asi na dvě stě korun a co v ní je? „V té krabičce lidé obdrží čočkovou polévku s párkem, řízek, bramborový salát a takový malý sáček cukroví, aby věděli, že na ně aspoň někdo myslí,“ popisuje zástupkyně Nadačního fondu Agora 7 Monika Plzáková.

Aby mohla nadace večeře připravit, vyhlásila sbírku, díky které vybrala už téměř celou finální částku, což bylo 74 600 korun. Sbírku vyhlásila na začátku listopadu a přispělo na ni přes 150 lidí. Pokud by ještě někdo měl zájem tu sbírku podpořit, pořád může, a to na webových stránkách.

Lidé v nouzi se během Štědrého dne dočkají i další pomoci. Třeba nezisková organizace Naděje chystá jako každý rok i letos vánoční pohoštění. A to nejen ve svých denních centrech, ale také v azylových domech nebo noclehárnách. Štědrovečerní večeře bude tradiční, vepřový řízek a bramborový salát. Pracovníci Naděje chtějí rozdat asi 320 porcí. A například v denním centru Bolzanova u Hlavního nádraží, kam dochází hlavně mladí lidé, dostanou kromě sváteční večeře dokonce dárky, batohy a power banky.

Spustit audio