Stávkou proti reformám

24. červen 2008

Mnoha různých profesí se zřejmě dotkne hodinová výstražná stávka, kterou na protest proti vládním reformám vyhlásila na dnešek Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zasáhne městskou dopravu v metropoli i řadě měst a zdravotnictví. Práci od 13:00 do 14:00 chtějí přerušit také pracovníci stavebních firem či Národní knihovny a Národního muzea. Další se ke stávce připojí symbolicky. Odboráři viní kabinet Mirka Topolánka z toho, že svými reformami přispěl k vysoké inflaci a poklesu reálných platů ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře. Situaci v Plzni mapoval Jiří Blažek.

Fakultní nemocnice v Plzni jako jedna z prvních organizací dnes podpořila výstražnou stávku proti vládním reformám. Přestože odboráři avizovali, že nemocnice "najede" na celý den na víkendový provoz, vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji zprávu dementovalo. V pondělí uvedlo, že dvě třetiny pracovišť budou ošetřovat pacienty v běžném režimu, dnes tuto zprávu potvrdilo. Od rána jsou tak ve víkendovém provozu jen některá pracoviště - například ambulance, anesteziologicko-resuscitační klinika, diagnostická klinika, interna. Plánované odběry transfuzní staniced byly odvolány. Některé operace byly posunuty. Víkendový provoz mají také některé laboratoře.

lékaři

Podle ředitelky nemocnice Jaroslavy Kunové pozvaly některé poradny na dnešek méně pacientů, nebo jejich návštěvu zrušily. Spíše proto, že se obávaly obtížné dopravy z okolních měst a obcí.

Podle šéfa jedné ze tří odborových organizací nemocnice Krasimira Vasileva, není stávka zaměřena proti nemocným ani zaměstnavatelům, ale proti zamýšleným vládním změnám a transformacím, které prý nejsou dostatečně legislativně podloženy

záď tramvaje

V Karlovarském kraji se k celostátní stávce proti vládním reformám připojila od rána Karlovarská krajská nemocnice, protest má ovšem jen symbolickou podobu. Většina zdravotnického personálu si připnula po příchodu do práce na šaty cedulky s oznámením o podpoře protestu.

Do symbolické podoby se stávka zúží nejspíše v celém Karlovarském kraji. Řidiči autobusů městské hromadné dopravy v Karlových Varech podle posledních informací nakonec vozy zastaví odpoledne patrně jenom na deset minut a během hodiny toto zpoždění zase doženou.

autoři: ČTK , Jiří Blažek
Spustit audio