Stavba nové čtvrti na Žižkově pro tisíce lidí je zase o krok blíž. O projektu diskutovali urbanisté s občany

16. únor 2021

Ještě letos by mohlo hlavní město dokončit změnu územního plánu, která by měla být dalším krokem k dlouho zamýšlené výstavbě nové čtvrti v areálu Nákladového nádraží Žižkov. Tam by mohlo po dokončení žít až patnáct tisíc lidí. Městští urbanisté v úterý ke změně územního plánu pořádali online veřejné projednání.

Zájem byl poměrně velký, pracovníci městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) řešili desítky dotazů. Velmi často především místní zajímal třeba vliv na dopravní zátěž v ulici Želivského a okolí. Dopravní specialista IPRu Karel Hák řekl, že pokud výstavba vznikne za předpokládaných podmínek, dopravní situace by se zhoršit neměla. Další otázky se týkaly třeba i plánované tramvajové trasy nebo budování takzvané Jarovské třídy.

Občané můžou posílat připomínky

Změna územního plánu je důležitá, protože určuje, jak se která parcela v území může využít a je základem pro žádost o stavební povolení. Občané i instituce můžou ještě týden posílat na magistrát svoje připomínky k návrhu změny, tu pak musí schválit rada a zastupitelé. I kdyby se to povedlo letos, město odhaduje, že by výstavba mohla začít až zhruba za pět let. O tom současném návrhu má ještě v úterý večer jednat také vedení Prahy 3.

Nákladové nádraží Žižkov

Právě tato městská část poslala už řadu připomínek. Chybí jí například rozvržení etap výstavby. Na té totiž budou spolupracovat i soukromí investoři. „Já se jenom obávám, že řešíme nějaký ideální stav, kdy si městská část může domluvit investory, v jakém pořadí budou stavět. Vystavujeme se tomu, že se na soukromých pozemcích bude stavět dřív než na těch veřejných a že se to zahltí auty v době, kdy třeba nebude hotová Jarovská třída,“ vysvětluje předseda výboru pro územní rozvoj městské části Matěj Žaloudek ze strany Zelených.

Praha 3 chce také dohlédnout na dostatečnou vybavenost, jako jsou školy nebo zdravotnická zařízení. Podobné výhrady má třeba i spolek Arnika, podle kterého navíc není studie dostatečně veřejně přístupná a není tak možné včas a důkladně připomínky zpracovat.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio