Státní opera se po tříleté rekonstrukci znovu otevřela

6. leden 2020 08:46

Tři roky do Státní opery nedaleko pražského hlavního nádraží nechodili diváci a po celou tu dobu v ní měli hlavní roli dělníci a řemeslníci. Od neděle se to mění. Státní opera po zásadní rekonstrukci za 1,3 miliardy korun zahájila provoz, a to koncertem Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis. Operní galavečer se konal přesně 132 let od prvního otevření Státní opery, tehdy Nového německého divadla.

Na znovuotevření Státní opery dorazil například premiér Andrej Babiš (ANO), ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ale také maďarský premiér Viktor Orbán a řada diplomatů a velvyslanců.

Operní galavečer s podtitulem „Státní opera v proměnách času (1888–2018)“ reflektoval nejslavnější kapitoly historie Státní opery. Režie se ujala Alice Nellis. Orchestr a Sbor Státní opery v průběhu večera dále zahrál Leoše Janáčka, Bedřicha Smetanu nebo Richarda Wagnera.

Součástí znovuotevření Státní opery je také videomapping, který byl spuštěn se začátkem roku 2020. Projekce na historickou budovu potrvá už jen do neděle, zhruba dvě hodiny před koncertem ji sledovaly desítky lidí.

Miliardová rekonstrukce

Státní opera prošla naposledy komplexnější opravou v 70. letech minulého století. Historická budova nyní bude mít nové jevištní technologie včetně unikátní točny.

Kromě moderních zkušeben a zázemí dostala opera také zcela novou oponu, která vznikla v dílnách Národního divadla podle návrhu původní opony Eduarda Veitha z roku 1888.

„Smyslem rekonstrukce bylo vrácení Státní opery do původního stavu. Návštěvníci v hledišti by tak měli mít pocit, že se vrátili do časů habsburské monarchie do roku 1888. Ovšem zároveň bude technická část divadla tou nejmodernější. Tak se tu pod novou střechou setkají dva světy – ten minulý i ten dnešní,“ popsal ministr kultury Zaorálek.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky.

V lednu se do Státní opery vrátí v novém obsazení oblíbená inscenace z loňského roku Fidelio či opera Madama Butterfly. Na jaro je plánována premiéra inscenace opery Karola Szymanowského Král Roger, v koprodukci s varšavským Teatrem Wielkým a Královskou operou ve Stockholmu.

Velkou událostí by podle vedení Národního divadla, pod něž Státní opera spadá, mělo být listopadové uvedení opery Mistři pěvci norimberští. Právě toto Wagnerovo dílo zde bylo poprvé uvedeno v roce 1888. Režie se ujme Keith Warner a dirigentské taktovky, stejně jako dnes večer, hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens.

autor: jak | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio