Staňte se badatelem, konstruktérem nebo záchranářem. VědaFest otevřel laboratoře pod širým nebem

22. červen 2022 10:54

Pražské Dejvice opět ožívají vědou. Na Vítězném náměstí od rána představují svou práci vysoké školy, akademické ústavy a různé zájmové instituce pro děti. 

Největší populárně naučná akce pod širým nebem má název VědaFest a letos slaví už desáté narozeniny, po dlouhé době opět naživo. Zájem o program je tedy opravdu velký. Na celý prostor na Vítězném náměstí u Technické ulice se letos vešlo zhruba sto stánků.

Zavítat můžete třeba ke stánku 3. Lékařské fakulty UK

A co všechno si můžete vyzkoušet? Třeba ve stánku Ústavu experimentální botaniky Akademie věd se dozvíte, jaké barvy vidí včela a zkontrolujete to pod mikroskopem. Můžete si také vybrat z několika institucí, které se věnují novým technologiím. Zástupci Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity z Plzně ukážou, jak fungují elektromobily. Podrobnosti k nanotechnologiím zase nabízí Technická univerzita z Liberce.

VědaFest v Dejvicích

Hasiči předvedou, jak se detekují nebezpečné látky a co se skrývá uvnitř hasičského auta. Česká zemědělská univerzita má téma Smart Farming pomocí robotů a dronů. Co všechno se může naučit asistenční pes, to zjistíte u stánku organizace Helppes. Program je opravdu bohatý a mnohem širší, celá akce dnes trvá až do 18:30.

Na místě byla i reportérka Lída Křesťanová, poslechněte si, o které aktivity je na místě největší zájem.

Spustit audio

Související