Stanice metra Palmovka má nové navigační cedule. Informační systém ohodnotí cestující v anketě

6. září 2022 09:50

Cestující ve veřejné dopravě v hlavním městě navádí nové cedule. Mají jednoduchý design, který má usnadnit orientaci, například při vystupování z metra. Jedním z prvních míst, kde jsou umístěné, je stanice metra Palmovka.

Cedule nového orientačního systému jsou černé a mají barevně označený okraj podle linky metra. Bezpatkové písmo je naopak v bílé barvě, aby bylo dobře vidět. V podobném duchu jsou i ostatní informační panely.

Na Palmovce ale zůstávají částečně i staré cedule, a to proto, aby je lidé mohli porovnat a rozhodnout, které jim vyhovují víc. Tmavý design je totiž pilotní, během několika týdnů budou zástupci ROPIDu, který dopravu v Praze řeší, oslovovat cestující a ptát se jich, jestli jsou spokojení. Podle případných poznámek pak polepy ještě upraví.

Cedule nového orientačního systéme ve stanici metra Palmovka

Značení tras pro pěší

Grafické studio Side2 připravilo i novou podobu cedulí na povrchu. Pro pěší tu budou rozcestníky, které ukazují, jakým směrem jsou zajímavé turistické cíle nebo důležitá místa a kolik minut k nim cesta zabere.

Nový orientační systém ve stanici metra Palmovka

Pak to jsou také takzvané obelisky s mapami, tedy stojany s výřezem dané lokality, těch by mělo být v ulicích několik stovek. V ulicích budou lidé potkávat i nové totemy, sloupy, které označují nejen stanici metra, ale i lanové dráhy třeba nebo záchytné parkoviště.

V pilotním režimu by se měl orientační systém dostat i do dalších stanic. Mluví se o stanici metra Háje, Karlovo náměstí nebo Nádraží Holešovice. Kromě navigačního systému v metru tam totiž chce ROPID ozkoušet značení příměstské dopravy, vlaků a podobně.

Do konce roku by měla být navigace pro pěší na Palackého náměstí a pak také digitální tabule, které ukazují, za jak dlouho a v jakém směru pojede příští metro. Takové obrazovky jsou už nějaký čas na Staroměstské.

Nový ukazatel ve stanici metra Palmovka
autor: Kristýna Vašíčková
Spustit audio

Související