Srážka vlaků mezi Úvaly u Prahy a Českým Brodem: přes 30 zraněných, jeden mrtvý

15. červenec 2020 07:59

Trať mezi Úvaly u Prahy a Českým Brodem na Kolínsku patří podle ministerstva dopravy k těm nejvíc zabezpečeným. Přesto se tam včera večer srazily dva vlaky. Doprava je proto v těchto místech až do odvolání uzavřená.

„Byl to masakr, byla to velká rána. Jelo hodně lidí. Strašný, šílený,“ popisuje nehodu lehce zraněný cestující Jirka, který jel vlakem z Prahy z práce domů do Peček. „Nás vlastně vysvobodili hasiči s tím, že vyrazili dveře nebo okno u dveří, já jsem vyskočil ven a pomáhal jsem ještě asi třem lidem. Zranil jsem se, jsem akorát pořezaný, mám omlácené lokty, jinak dobrý.“

Záchranáři kvůli vysokému počtu zraněných aktivovali traumaplán. Celkem ošetřili 35 lidí. „Z toho dvě těžce zraněné osoby, osm středně těžce zraněných osob, ostatní osoby utrpěly lehká zranění. Dále mohu potvrdit, že jsme našli tělo, které jsme pohřešovali,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Pohřešovaný byl strojvedoucí osobního vlaku. „Bylo mu čtyřicet let, byl odpočatý, zákonné lhůty na odpočinek byly dodrženy. Byl poměrně zkušený, má desetiletou praxi u Českých drah na takto vybavených tratích,“ dodává předseda představenstva Českých drah Václav Nebeský.

Po příčině nehody pátrají vyšetřovatelé Drážní inspekce.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio