Spořitelna ustoupila studentům a vyplatí slibovanou prémii

30. červenec 2003

Česká spořitelna ustoupila tlaku nespokojených studentů a ještě v letošním roce jim bude vyplácet původně slíbenou prémii. Vysokoškolákům banka původně slibovala 10 tisíc korun, letos však tuto odměnu snížila pouze na tisíc korun.

To se studentům nelíbilo a dali podnět ke Sdružení na ochranu spotřebitelů a uvažovali o hromadné žalobě na banku. Vedení spořitelny od plánovaného snížení odměny upustilo poté, co se studenti obrátili i na jejího ombudsmana Pavla Kysilku. "Česká spořitelna akceptovala doporučení ombudsmana, aby banka učinila vstřícný krok a vyplatila studentům ve výši deset tisíc korun," potvrdila mluvčí ústavu Věra Černá.

Spořitelna však zároveň uvedla, že konkrétní výše mimořádné prémie nikdy nebyla součástí smluvní dokumentace banky se studenty. "Prémii vyplatíme i přesto, že na tuto prémii neexistuje žádný právní nárok," dodala Černá. Desetitisícovou prémii však banka slibovala například na informačních letácích k účtu Sporostudent.

Peníze banka vyplatí všem studentům, kteří ukončí studium s vyznamenáním. Studenti však nedostanou peníze automaticky, ale musí o ni do konce letošního roku zažádat. Na požádání spořitelna také od září začne doplácet prémii studentům, kteří už obdrželi sníženou odměnu ve výši 1000 korun.

autoři: dka , nak
Spustit audio