Spor o pronájem Werichovy vily pokračuje

23. únor 2012

Dům na Kampě, ve kterém strávil kus života herec Jan Werich, zůstává neopravený a nevyužitý. Spor o jeho pronájem totiž pokračuje. Nadace Jana a Medy Mládkových se s vedením Prahy 1 stále nedohodla na podmínkách, za kterých bude Nadace vilu na Kampě využívat. Názory obou stran a aktuální stav celého sporu zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Kulturou, uměním i diskuzemi mohla Werichova vila žít už několik let. Ale nežije. Dům na Kampě zůstává i nadále v neutěšeném stavu a nevyužitý. Celou věc přitom brzdí nesmiřitelnost mezi radnicí Prahy 1 a Nadací Medy Mládkové, která o nájem vily usiluje.

Zatímco Nadace stále vychází z původní dohody s dřívějším vedením Prahy 1, nynější starosta Oldřich Lomecký toto odmítá:

"Nic nebrání tomu, aby radnice měla právo si upřesnit podmínky, za kterých chce ten pronájem dát. My to pronajímáme za charitativních podmínek, tak rozhodně jako vlastník máme právo a dokonce povinnost, že pokud do něčeho dáváme veřejné prostředky, musí to být veřejně přístupné."

Tím má starosta na mysli první podmínku Prahy 1, že ve Werichově vile nesmí být žádný veřejně nepřístupný prostor. Přestože Nadace v prvním patře soukromý byt plánovala, nemá podle Medy Mládkové problém od tohoto ustoupit.

"Toho já bych se beze všeho vzdala. To byla podmínka, že tam musí být byt. Takže když tam musí být, říkám dobře, já tam budu bydlet. Ale já to vůbec nepotřebuji, já bydlím tady," vysvětluje mecenáška umění důvod, proč vůbec k řeči o bytu došlo.

V původním záměru, který starosta Lomecký předložil, o tom však nebyla ani zmínka. Zato v případě druhé podmínky Prahy 1, pronájmu Werichovy vily na dobu do 15 let místo Nadací požadovaných 40, dává dokument zapravdu paní Medě. S tím ale Oldřich Lomecký zásadně nesouhlasí.

"Pokud jsme vyhlásili, že chceme omezovat nájmy nad 15 a 20 let, protože je považujeme za skrytý prodej, tak se přece musím chovat stejně. Nemůžu v jednom případě měřit jedním metrem a v druhém případě jiným metrem," obhajuje stanovisko radnice starosta a zopakuje argument, že Praha 1 má právo podmínky změnit.

Potíž je v tom, že v krátkodobém nájmu Nadace nevidí smysl.

"Já jsem to chtěla na dobu, jak má Muzeum Kampa, protože my děláme program, a ten nedává smysl dělat na 15 roků . Co potom? Pak tam budou mít hospodu," rozčiluje se dvaadevadesátiletá zakladatelka Nadace.

Oldřich Lomecký nad tím ale jen krčí rameny:

"Když se nedohodneme, jsem přesvědčený, že Praha 1 vilu zrekonstruuje a bude ji sama provozovat, má tam řadu námětů, kulturních nebo společenských organizací."

Kdy dojde k dalšímu jednání radnice s Nadací zatím není jasné, stejně tak jako konečný termín rozhodnutí, jak s vilou Praha 1 nakonec naloží.

0:00
/
0:00
autor: eku
Spustit audio