Spolek Vltavan slaví 140 výročí založení

10. červen 2011

Jeden z nejstarších, a přitom stále aktivní, spolek Vltavan slaví 140 výročí svého založení. Jak již název říká, je nerozlučně spojen s řekou Vltavou. Mezi zakládajícími členy byli i zástupci šlechty nebo tehdejší pražský primátor František Dittrich. Spolek původně sdružoval lidi pracující na Vltavě při plavení dříví, ledaře a plavčíky. Součástí oslav bude dnešní slavnostní bohuslužba v kostele Nejsvětější Trojice v Podskalí. Ta začne v 18 hodin. Sobotnímu programu budou dominovat oslavy na Výtoni.

Vory už plout po Vltavě neuvidíte a veselé pokřikováví jejich posádek už dávno odnesl čas. Přesto se ale jejich obdivovatelé rozhodli 140 let dlouhou tradici nepřerušit. Proč spolek původně vznikl Regině řekl jeho předseda bratr Jaroslav Červený: "Vltavan vznikl jako podpůrný spolek, který se staral. Když to porovnáme s dnešní dobou, byl to vlastně sociální program. V rámci práce při plavení nebylo o úrazy nouze."

Vědí Vaše děti jak postavit vor? Chtěli by taky plout, nebo zjistit, kdy poprvé vyplul první český parník? Stačí zajít do Podskalské celnice na Výtoni. Podle muzejní pedagošky Muzea hlavního města Prahy Ivany Pernicové, tu na návštěvníky čekají interaktivní programy.

"První program se jmenuje Jak jsem plul se strejdou Františkem a seznamuje děti s historií voroplavby. Druhý se jmenuje Plnou parou vpřed. Ten seznamuje naše nejmenší s prvním parníkem na Vltavě, který se jmenoval Bohemia," vysvětluje.

Kdysi se po Vltavě ročně plavilo až 45 tisíc vorových tabulí. Nejvýhodnější byla splávka dřeva na jaře a podzim, kdy bylo dost vody. Dnes už ale voraři sice dávno neexistují, ale díky spolku Vltavan na jejich tvrdou práci nezapomenete.

autor: Miroslav Dvořák
Spustit audio