Špička Oto Klempíře

29. únor 2012

Ve středečním Nočním proudu 29.2. uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl člen skupiny J.A.R., textař, rapper, básník a filmový scenárista OTO KLEMPÍŘ. Vyprávěl nejen o své umělecké dráze, ale rovněž o svém působení v oblasti reklamy (což je jeho „civilní povolání“) a svou návštěvu ve studiu Reginy doplnil ukázkami vlastní hudební tvorby, kterou reprezentuje rovněž jeho aktuální debutové sólové album Špička.

Moravský rodák Oto Klempíř (narozen 20. května 1963 v Kyjově) je známý především jako textař, jehož jméno je zcela neodmyslitelně spjato se skupinou J.A.R. (Jednotka Akademického Rapu). Kromě toho však vydal i dvě básnické sbírky (Je tu dostatečný počet statečných? a Antiranař, druhou z nich ilustroval jeho hudební souputník Dan Bárta), píše texty i pro jiné interprety a působí v reklamě.

Logo

Od roku 1981, kdy maturoval na gymnáziu, žije a pracuje v Praze. Tady se prosadil především jako rapper a autor většiny textů své domovské skupiny J.A.R., o které prohlašuje: „Chci s touhle kapelou hrát pořád, protože je to pro mě velká zábava, nádherný koníček!"

Kromě toho, že je Oto Klempíř členem formace J.A.R., pracuje rovněž jako kreativní ředitel v reklamě, o které prohlašuje: „Texty písní jsou umění, reklama umění není.“

Oto Klempíř patří k těm muzikantům, kteří se vedle hudební dráhy věnují i civilnímu povolání. „Sice bych si mohl snadno vedle J.A.R. postavit i nějakou vlastní kapelu, ale fakt nevím, proč bych to dělal. Spíš se chci zdokonalovat v marketingu a zvládnout nové strategie. Prostě nechci být až do důchodu kreativec,“ prohlašuje s úsměvem.

J.A.R. je špičková česká funk-rocková skupina, kterou 17. listopadu 1989 založil někdejší diskžokej Michael Viktořík. Základní kameny této formace tvoří skladatel, aranžér a instrumentalista Roman Holý, už zmínění rappeři Michael "Vrtulník" Viktořík a Oto "Klempa" Klempíř a vokalista Dan Bárta, který se do kapely dostal o něco později.

Skupina J.A.R. si získala publikum nejprve dvěma rockovějšími alby (Frtka, Mydli to!), ale až průlomové třetí CD Mein Kampfunk, na němž se ke skupině přidal Dan Bárta, ukázal sílu kapely a její funkový potenciál. Alba J.A.R. tvoří pevný základ historie i současnosti českého funku. Kapela patří k velkým koncertním atrakcím, protože ji tvoří vynikající jazzoví muzikanti a nechybí ani pulzující sekce dechových nástrojů.

Loni byl do kin uveden film Tomáše Řehořka Czech Made Man, natočený podle Klempířova scénáře a film Hranaři, na jehož scénáři se rovněž podílel. Ve stejném roce vyšla kniha Tali Bachtar!, která je jeho osobní výpovědí a průřezem tvorby za posledních více než 20 let. Obsahuje Klempířovy texty pro alba J.A.R., ale také ukázky aktuálního projektu Špička, přičemž v knize nechybějí ani další básně z let 1989 až 2011. Klempířovo debutové album Špička, které právě vychází, vzniklo ve spolupráci se slovenským basovým virtuosem, multiinstrumentalistou, producentem a skladatelem Oskarem Rózsou.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka