Špenát = železné svaly. Pepek námořník ve Spojených státech zvýšil spotřebu neoblíbené zeleniny

Pepek námořník slaví 95. narozeniny. Tato animovaná postavička byla ve své době ve Spojených státech dokonce populárnější než Myšák Mickey. Oblíbený byl také v Česku a některé díly se dokonce v 50. a 60. letech natáčely ve studiu Bratři v triku.

Pepek námořník začínal jako postavička v novinovém komiksu. Jeho hlavní hrdinkou ale byla Pepkova budoucí velká láska Olive Oylová, která tenkrát ještě chodila s postavou Harolda Hamgravyho.

Čtěte také

Pepek se v tomto komiksu poprvé objevil právě 17. ledna 1929, když si ho Olivin bratr Castor objednal, aby ho dopravil do kasina na ostrově. Když tato gamblerská sága skončila, Pepek z komiksu zase zmizel, aby se nakonec vrátil jako jedna z hlavních postav. Čtenáři si ho totiž oblíbili a brzy začaly jeho příběhy vycházet téměř v pěti stovkách novin. Autor Pepka E. C. Segar si tak díky němu vydělával i 100 tisíc dolarů ročně.

Filmová plátna

Cesta z novinových listů na filmová plátna mořskému vlkovi s vytetovanou kotvou a dýmkou v koutku úst netrvala dlouho. Už v roce 1933 se stal hvězdou prvního animovaného snímku, kde ukázal také svůj pěvecký talent.

Už tenkrát Pepek prozpěvoval, že svou obdivuhodnou sílu získává díky špenátu. V počátcích za ni ale vděčil kouzelné slepici, jejíž peří hladil pro štěstí. Později každopádně způsobil, že spotřeba špenátu ve Spojených státech vzrostla o třetinu, dokonce mu za to zemědělci v texaském Crystal City postavili v roce 1937 sochu.

Bratři v triku

Čtěte také

Pepek si samozřejmě velmi rychle získal oblibu i v zahraničí a vztah měl také k Česku. V 50. a 60. letech některé epizody seriálu vznikaly v pražském studiu Bratři v triku. A na celovečerní hraný film si Pepek na rozdíl od jiných komiksových hrdinů počkal až do roku 1980.

Šlo o filmový muzikál a hlavní rolí ztvárnil Robin Williams. Pepek námořník v něm stejně jako v mnoha jiných příbězích svádí souboj s velkým námořníkem Blutem o svou milovanou Olive.

autoři: Alžběta Havlová , prh
Spustit audio

Související