„Spanilá jízda” za 200 tisíc korun. Asociace krajů chce řešit financování Zemanových návštěv

7. únor 2018

Část hejtmanů chce seškrtat rozpočet na výjezdní cesty prezidenta Miloše Zemana do krajů. Několikadenní návštěva prezidenta totiž vyjde krajské rozpočty na statisíce korun. Otázku financování výjezdů by mohla už na březnovém zasedání řešit Asociace krajů ČR.

Prezident Miloš Zeman slíbil při nástupu do funkce před pěti lety, že bude jezdit za občany do krajů. Návštěvy ale něco stojí a kraje za každou platí statisíce korun.

Třeba Zlínský kraj v čele s hejtmanem Jiřím Čunkem z KDU-ČSL loni tyto náklady odmítl a byl ochotný zaplatit jen jedno jídlo do 30 tisíc korun. Prezident pak místo na Zlínsko vyrazil do kraje Olomouckého.

„Pan prezident návštěvu nezrušil, pouze ji přesunul na jiný termín. V tomto termínu měl nabídek víc, takže jsme využili nabídky jiného kraje, který návštěvu ničím nepodmiňoval,” vyjádřil se tehdy hradní kancléř Vratislav Mynář.

Čtěte také

Cestu do Zlínského kraje tedy kancelář přesunula, ale termín od té doby nestanovila. Podle podzimního vyjádření Vratislava Mynáře by měl Zeman jet na Zlínsko letos.

„Řešme věci dohodou”


Třídenní oficiální návštěva prezidenta na Vysočině stojí kolem 200 tisíc korun. Bude-li se o tom diskutovat a vznikne-li nějaký systém, nebudu proti tomu mít nic.JIŘÍ BĚHOUNEK, KRAJ VYSOČINA

Jak spočítal server Lidovky.cz, celkem kraje za Zemanovy návštěvy zaplatily přes 19 milionů korun. Server Hlídací pes pak připomíná, že předchozí prezidenti do krajů tolik nejezdili, ale zato víc utráceli za zahraniční cesty.

„Třídenní oficiální návštěva prezidenta na Vysočině stojí kolem 200 tisíc korun. Bude-li se o tom diskutovat a vznikne-li nějaký systém, nebudu proti tomu mít nic,” říká hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek z ČSSD.

Hejtman Libeckého kraje ze Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta říká: „Náklady na čtyři prezidentské návštěvy jsme průměrně spočítali na 370 tisíc korun. Debata o financování ale patří na jednání Asociace krajů s Kanceláří prezidenta republiky. Některé věci je lepší řešit dohodou.”


Nebráním se tomu platit náklady za pana prezidenta a jeho doprovod, je ale nutné říct, že tu jsou další náklady spojené s ochrankou nebo dalšími lidmi.MARTIN PŮTA, LIBERECKÝ KRAJ

„Pokud jde o peníze, jsme odpovědní občanům. Nebráním se tomu platit náklady za pana prezidenta a jeho doprovod, je ale nutné říct, že tu jsou další náklady spojené s ochrankou nebo dalšími lidmi. Je škoda, že loni Pražský hrad tuto diskusi odmítl,” dodává.

„Rozhodně je třeba nastavit pravidla, která by platila dlouhodobě,” souhlasí s ním Jiří Běhounek. „Bohužel to tak za prezidenta Havla ani Klause nastaveno nebylo, nikdy jsme to neřešili. Občané se chtějí s panem prezidentem setkávat a pokud o tom Asociace bude diskutovat, plně podpořím, aby vznikl konkrétní systém.”

autoři: jch , als , mkk
Spustit audio