Soutěž Czech Nature Photo zná vítěze. První místo získal snímek pumy v protisvětle od Petra Slavíka

6. květen 2020

Porota fotografické soutěže Czech Nature Photo vybrala novou Fotografii roku. Tou se stal snímek z kategorie Savci s názvem „Ve stínu“ od Petra Slavíka. Do čtvrtého ročníku soutěže se přihlásilo 229 autorů.

Proč Fotografii roku získal snímek pumy v protisvětle popisuje předseda poroty Pavel Krásenský: „Jde o netradiční pohled na skrytě žijícího živočicha v jeho přirozeném prostředí. Shoda okolností, světelné podmínky a fotografova kreativita daly vzniknout velmi zajímavé kompozici, která vás hned na první pohled zaujme. Je to přesně ta fotografie, u které si řeknete: „To se nepovede často.“

„Když jedete fotit kočku na druhý konec světa, je to vždy trochu, vlastně spíš hodně, sázka do loterie. Ony totiž příliš nespolupracují. Když jsem vloni vedl expedici za pumou do chilského národního parku Torres del Paine, věřil jsem, že tu nádhernou kočku uvidíme. Štěstí a um našeho stopaře stály na naší straně. Věděli jsme o mladé samici nahoře v kopci, ale neměla příliš touhu pózovat. Až těsně před západem slunce na okamžik zvedla hlavu v protisvětle. Byla to klidná, tichá chvíle, kdy končí den. Snad se mi z té atmosféry povedlo trochu zachytit.“ popisuje vznik Fotografie roku Petr Slavík.

Výstavu si můžete přijít prohlédnout od 12. května.

autor: jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka