Soud zastavil trestní stíhání v kauze spjaté s provokací StB

17. březen 2003

Obvodní soud pro Prahu 6 zastavil trestní stíhání v kauze spjaté s provokační akcí komunistické Státní bezpečnosti Teror Čistá. Uvedla to dnes předsedkyně senátu Kateřina Kohoutková, podle níž soud dospěl k závěru, že se na obžalované vztahuje prezidentská amnestie z roku 1960. To rozhodnutí je pravomocné.

Dva bývalí příslušníci hradecké StB v této kauze čelili obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Byli podezřelí, že v 50. letech řídili agenta, kvůli němuž bylo několik lidí obviněno z neexistujících či vyprovokovaných deliktů.

Senát předběžně projednal obžalobu v neveřejném zasedání a rozhodl o ní 19. února. Rozhodoval se, zda v daném případě nařídí hlavní líčení, či nikoli. V úvahu přicházely ještě dvě varianty: vrátit případ k došetření nebo trestní stíhání zastavit. Senát s se přiklonil k poslední variantě. Přihlédl k amnestii někdejšího prezidenta Antonína Novotného z 9. května 1960, která byla podle Kohoutkové velmi široká. Nařizovala nezavádět trestní stíhání - a pokud bylo zavedeno, zastavit je - s výjimkou taxativně vyjmenovaných trestných činů.

Akce StB se týkala kolektivizace. Podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu měla zlomit odpor soukromých zemědělců v obci Čistá na Semilsku. Jejím výsledkem pak bylo zatčení a uvěznění šesti občanů z Čisté, členů dvou rodin soukromě hospodařících rolníků. V procesu v roce 1952 byl odsouzen k smrti Vladimír Cerman, zbylí odsouzení dostali tresty od tří do 20 let vězení. Pokud by obžalovaní S. Š. a J. M. stanuli před soudem a prokázala by se jejich vina, hrozil by jim trest odnětí svobody v délce od tří do deseti let.

Spustit audio