Soud propustil Kateřinu Kottovou po korupčním skandálu na svobodu už po třech letech

22. červen 2021

Kateřina Pancová, nyní Kottová, byla spolupracovnicí někdejšího hejtmana Davida Ratha. Z její vily v Rudné si před devíti lety Rath odnesl sedm milionů v krabici od bot. Odsouzena byla na šest let za mříže. Nyní ji soud podmíněně propustil z ruzyňské věznice.

Za mřížemi Kottová strávila tři roky z celkového šestiletého trestu. Do vykonaného trestu se jí započítala i šestnáctiměsíční vazba od května 2012 do září 2013. V říjnu 2019 nastoupila do vězení, kde zůstala dvacet měsíců. 

„Usnesením ze dne 16. června 2021 bylo rozhodnuto o podmíněném propuštění MUDr. Kottové na svobodu, zároveň jí byla stanovena zkušební doba v trvání sedmi let a soud vyslovil nad odsouzenou dohled,“ řekla serveru iDnes.cz mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová. Informaci potvrdila i Radiožurnálu. 

Dodala, že soud vycházel z přístupu odsouzené ženy k výkonu trestu ze zpráv věznice, z lékařské zprávy o zdravotním stavu jejího otce, o kterého bude pečovat, a ze skutečnosti, že byla prvotrestaná.

Štáb iDnes.cz za ní přijel do její vily v Rudné u Prahy. Ne nechci, ne nemůžete,“ reagovala někdejší šéfka kladenské nemocnice a členka ČSSD na dotaz, zda poskytne rozhovor.

Druhá větev kauzy Rath

Kriminalisté Kottovou začali sledovat od prosince 2011, kdy jí do jejího domu, kde žila s Kottem, umístili prostorové odposlechy. Spolu s Davidem Rathem byli vlivnými lidmi ve středočeském zdravotnictví.

Policisté v Rudné Ratha zadrželi v květnu 2012. Poté při domovní prohlídce u Kottových našli 30 milionů korun skrytých pod podlahou. U soudu se pak dokládaly také nahrávky, ve kterých se trojice otevřeně baví o zisku z korupce.

Přestože je nyní Kottová na svobodě, čelí nadále trestním stíhání ve druhé větvi korupční kauzy, kde opět figurují Kott s Rathem. Kauza se týká zmanipulovaných zakázek. Je mezi  mezi nimi například rekonstrukce bloku C2 v nemocnici Kladno nebo opravy pavilonu O nemocnice v Kolíně.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio